תמחור פרוייקט
-
@nigun אמר בתמחור פרוייקט:
יש חדש בנושא?
מישהו שאל או הולך לשאול רב מה ההלכה?בדיוק יצא לי לשאול השבת את אחד הדיינים מהקהילה, דיין בביה"ד של הרב קרליץ וראש כולל חו"מ, על חלק הוא ענה שאין בעיה ועל חלק שיש בעיה, אבל לא הספקנו לדון על השאלות בצורה פרטנית, אמרתי לו שאני מקוה לשלוח לו מייל מפורט עם השאלות בצורה של הלכה למעשה.
אני מקוה שאספיק לעשות זאת במשך השבוע, או אולי מישהו פה ירכז את הדיונים כאן בצורה של שאלה בנוסח של למעשה.
רק אדגיש שהשאלות שלי היו מורכבות בעיקר לגבי מערכות טלפוניות, ובזה הסברתי לו מלמעלה את מה שימות נותנים, מה לולי ימות, ופיתוח בתוך ימות ע"י API, כי על פניו היה ייתכן לומר שימות המשיח הורידו את מחיר השוק בכל מה שקשור למערכות טלפוניות, ומצד שני ממה נפשך אם הלקוח צרך מערכת שהיא מעבר למודולים הקיימים בימות, וצריך לזה שלוחת API או אסטריסק ממש, אז המחיר לא קשור לימות המשיח.
עם כי השאלות כאן הן לאו דווקא קשורים לשאלה זו, ואדרבא אפשר לעשות סדר בכל מה שנוגע לתשלומים של מתכנתים. -
-
האם מותר לקחת יותר כסף כי אני יודע שהלקוח הולך להרוויח על זה הרבה יותר מהרגיל?
(ז"א אם המחיר הרגיל שלי הוא 200 ש"ח לשעה האם מותר לי לקחת יותר ) -
האם זה שמנהג המתכנתים הוא לעבוד לפי הכיס של הלקוח הופך את זה למחיר השוק?
-
האם אפשר לגבות לפי גודל התוכנה בעיני העולם ולא לפי שעות העבודה האמיתיות?
(אין לי דוגמה ספציפית כרגע אבל כנראה כולם מכירים את זה שלפעמים אתר עם דפים בודדים דורש יותר עבודה מאשר אתר מכירות גדול ומעוצב שבונים עם פריימרוק, אבל לאנשים הפשוטים זה נראה שאתר המכירות הוא גדול ומסובך ולכן אפשר לקחת על זה מחירים הוגנים (ולא בגלל הכיס של הלקוח)) -
אם בניתי בעבר מערכת וקיבלתי על זה תשלום מלא אבל לא מכרתי את התוכנה אלא רק את השירות
ועכשיו יש לקוח נוסף שרוצה מוצר דומה האם אפשר לקחת מחיר מלא כאילו אני עכשיו עובד מאפס או שאני יכול לקחת רק לפי השעות שאני עובד עכשיו? וכן מה הדין אם מכרתי את התוכנה בעצמה ללקוח (דהיינו שהוא מתקין את זה על השרת שלו)? -
אם חברה מסויימת מרוויחה מדרכים עקיפות (מצוי בתחום הקוד הפתוח) ולוקחת מחירים מאוד זולים/בחינם, האם זה מוריד את מחיר השוק? ואם יש לקוח תמים שלא יודע על האופציה החינמית האם צריך ליידע אותו ?(במקרה של ימות אני לא חושב שיש שאלה ,כי המחיר בימות לפיתוחים חדשים הוא ממש לא זול ,זאת אומרת הם לא הורידו את מחירי הפיתוח אלא פשוט הותירו את הצורך בלפתח לבד ברוב המקרים )
-
האם מותר להעלות את המחיר כי יש עומס ואני מוכן לקחת את העבודה רק אם הלקוח ישלם על זה מחיר הרבה יותר גבוה מהשוק?(כמובן שיהיה מותר אם מודיע לו בפירוש! השאלה היא האם אפשר גם בלי להודיע לו שהמחיר יקר כדי שלא להיראות נצלן בעיניו או מכל סיבה אחרת)
-
מתי מותר לומר שהעבודה שלי שווה יותר מ200 ש"ח לשעה? האם לפי מה שמקובל בשוק הכללי לרמת מומחיות כמו שלי או פשוט כמה שיש יותר ביקוש מעלים את המחיר לאט לאט והלקוחות ממשיכים להגיע כי הם לא יודעים איך לפנות למתכנתים במקומות אחרים ?(אפשר לומר שזה בעצמם שוק נפרד כי וודאי שהמחיר למתכנת שארה"ב הוא שונה מאשר באוקראינה אפילו אם שניהם מתקשרים באנגלית טובה ועושים את אותו עבודה, אז ככה מתכנת חרדי לפעמים שווה יותר כי אנשים לא אוהבים להתעסק עם אנשים לא משלנו)
-
-
@חוקר
סליחה על ההקפצה
אבל אני עדיין מחכה לשמוע האם יש חדש?
אגב עבדתי לאחרונה לפי השיטה של @clickone של תמחור לפי שעה
וזה באמת חסך לי הרבה כאב ראש של כל הוויכוחים על כל תוספת האם זה סוכם מראש או לא
אמנם הלקוח קצת פחד מזה בהתחלה כי הוא לא ידע כמה זה יצא לו
אז התפשרתי והסכמתי לפרוש לו לתשלומים לפי ההכנסות שלו (ואני כמעט בטוח שהוא ירוויח אלא אם כן יעשה שטויות רציניות)
ככה שנינו יצאנו מרוצים -
@חוקר
עוד כמה שאלות שנוספו לי- במקרים שלעיל אם אסור
האם יועיל לומר ללקוח באופן כללי שזה המחירים שלי והאו יכול להשוות מחירים ?
או שהמתכנת צריך להסביר לו יותר בפרטיות איך הוא מתמחר ואיך ואיפה הוא יכול למצוא עוד מתכנתים בשביל להשוות מחירים (לרוב אנשים לא יודעים מאיפה להתחיל) - אם המחיר שוק בציבור בכללי הוא יותר זול מאשר אצל מתכנתים חרדים
האם זה שהמתכנת הוא חרדי והלקוח מעדיף לעבוד עם מישהו "משלנו" יהיה סיבה לקחת כמו המחיר היקר?
- במקרים שלעיל אם אסור
-
@חוקר
עוד שאלות שנוספו לי (לאו דווקא באונאה ,אבל זה באותו תחום)- האם מותר ללקוח לקחת את הקוד למכור אותו לאחרים?
- האם מותר לפתוח שירות מתחרה לשירות שקיים? והאם מותר להציע הצעות מחיר זולים ללקוחות קיימים של השירות הישן?
(למשל אם אני בונה מערכת טלפונים כמו וירטואל מייל האם מותר לפנות לקוח קיים של @שואף ולשכנע אותו לעבור אלי,
או שאני פותח מערכת למצינגים ופונה ללקוח שלך ומציע לו מחרי יותר זול).
-
@clickone אמר בתמחור פרוייקט:
- מותר לפתוח. זה שוק חופשי. (אחרת אסור לך לפתוח מכולת אם יש בעיר עוד מכולת. -- זה לא נקרא שאתה צמוד אליו פיזית)
לגבי לשכנע אני לא יודע.
מותר לפתוח, אבל אסור לשכנע קונים שנמצאים כבר במכולת הסמוכה לעבור אילך.
- מותר לפתוח. זה שוק חופשי. (אחרת אסור לך לפתוח מכולת אם יש בעיר עוד מכולת. -- זה לא נקרא שאתה צמוד אליו פיזית)
-
(סליחה על ההקפצה,אבל הנושא הזה תמיד עולה אצלי מחדש
ואני לא מוצא דיון על זה בשרשור, אז אני אשאל שוב)אם אני לוקח לפי שעה?
ואני מבזבז מידי פעם כמה שעות טובות על איזה באג או סתם פיסת קוד
רק כי אין לי כ"כ ניסון בתחום.
האם זה פייר שזה יהיה על חשבון הלקוח?למשל (מהימים האחרונים) :
שאילתות SQL (אני יודע רק לעשות סלאקט,אינסרט ואפדייט. ורק עכשיו אני לומד איך לשלב שאילתא מתוך שאילתא וכדומה),
ניהול עומסים (אסטריסק,
כתיבת קוד נקי מקריאות NULL, ושאר מרעין בישין ,
ניהול מסד נתונים תחת עומסים,
ועוד ועוד.
ולמעשה אני מקבל קורס לא רע בתכנות על חשבון הלקוח.
מצד שני כמעט כל מתכנת נתקל באתגר שהוא לא עשה לפני זה
ובדיוק על זה משלמים לו.נ.ב. זה התחיל להציק לי בעיקר אחרי שהגעתי כבר לסכום כפול ממה שהערכתי בהתחלה
אמנם זה עדיין הרבה יותר נמוך מהמחיר שוק באסטריסק
אבל אני מרגיש קצת לא נעים. -
@nigun הלקוח מודע לזה מראש?
אצלי הוא מודע שזה המצב.
אני חושב שזה עדיין שווה להם
בעבר היה לי לקוח שרצה מחיר סופי, אז אמרתי לו שאני לא אקח סיכון, ואני אקח מקדם ביטחון של פי עשר ממה שאני חושב ומצפה.
בסוף הוא השתכנע לעבוד לפי שעות, וזה יצא אפילו פחות מהצפי שלי הראשוני. -
@clickone אמר בתמחור פרוייקט:
הלקוח מודע לזה מראש?
למחיר שוק או לחוסר ידע שלי?
וגם לא הבנתי איפה נקודת החילוק בין חוסר מקצועיות לבין בעיה לגיטימית.
אני מבין שאני לא יכול לקחת על לימוד שאילתות SQL,ואני יכול לקחת על לימוד חלוקת עומסים אפילו שזה גם על חשבונו
ובלקוח הבא יהיה לי מוצר מוכן
אבל יש הרבה איזור אפור באמצע שיש כאלו שיחשבו שזה מובן שאליו שכל מתכנת יודע ויש כאלו שלא יודעים איך לגעת בזה.
אני לא יכול לגעת בנקודה ספיציפית, אבל אולי גיט זה דוגמה,יש כאלו שלא יבינו איך אפשר לשלוח אפליקציה לפרודקשן לפני בדיקה בסביבת טסטים ועדכון עם גיט , ויש כאלו כמוני שרק עכשיו עוברים לשיטת עבודה כזאת.