תחושת "עיניים ננעצות"
-
@dovid כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
https://en.wikipedia.org/wiki/Psychic_staring_effect
https://bigthink.com/surprising-science/why-is-it-you-can-sense-when-someones-staring-at-you/מעניין מאוד!
בעצם כתוב בויקיפדיה שזו אשליה שלנו. נראה לנו סתם ככה שמישהו מסתכל עלינו ואז שאנחנו מסתובבים במבט מחפש זה גורם לאנשים אחרים להסתכל עלינו וכך נגרם האשליה ש"הרגשנו" מהתחלה שמישהו נועץ בנו.במעט שחיפשתי עכשיו, כל המחקרים לא מצאו שום אמת בטענה מלבד מחקר אחד של Rupert Sheldrake שמצא סטייה של כשני אחוז לטובת המנחשים.
מה שעוד יותר מעניין שבמחקר שלו היו שני אנשים שכמעט תמיד צדקו. מה שמציע אפשרות שיש אנשים שיש להם ויש שאין. -
@Sara-Rivka כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
@יוסף-בן-שמעון כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
בספרות הפופולרית מופיעה הרבה פעמים התחושה שעיניים נעוצות בך, למשל סוכני הביון המוצלחים יודעים לזהות אם עוקבים אחריהם לפי אותה תחושה.
האם באמת ישנה תחושה כזו או שזו אגדה עממית? ובמידה וכן, האם יש לזה הסבר מדעי?אתה לא מרגיש כשמישהו מסתכל עליך?
אני מרגישה בד"כאיך זה מרגיש?
מה עם כל הזמנים שחשבת שמישהו מסתכל ואז התברר שלא נכון? בני אדם נוטים לזכור רק צד אחד. כמו שזוכרים רק שהאור אדום ולא שחצי מהזמן האור ירוק... -
@Whenever כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
בספרות הפופולרית מופיעה הרבה פעמים התחושה שעיניים נעוצות בך, למשל סוכני הביון המוצלחים יודעים לזהות אם עוקבים אחריהם לפי אותה תחושה.
האם באמת ישנה תחושה כזו או שזו אגדה עממית? ובמידה וכן, האם יש לזה הסבר מדעי?אתה לא מרגיש כשמישהו מסתכל עליך?
מה עם כל הזמנים שחשבת שמישהו מסתכל ואז התברר שלא נכון? בני אדם נוטים לזכור רק צד אחד. כמו שזוכרים רק שהאור אדום ולא שחצי מהזמן האור ירוק...זהו שברוב ממש מוחלט של הפעמים זה לא קורה.
אגב, אני מסתובבת רק אחרי משך זמן שאני מרגישה את זה, ולא בשניה הראשונה, כדי לבדוק אם זה אמיתי או לא. -
@Whenever כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
מה עם כל הזמנים שחשבת שמישהו מסתכל ואז התברר שלא נכון? בני אדם נוטים לזכור רק צד אחד. כמו שזוכרים רק שהאור אדום ולא שחצי מהזמן האור ירוק...זהו שברוב ממש מוחלט של הפעמים זה לא קורה.
אגב, אני מסתובבת רק אחרי משך זמן שאני מרגישה את זה, ולא בשניה הראשונה, כדי לבדוק אם זה אמיתי או לא.אני גם חושב שלפעמים אני מרגיש שמסתכלים עלי, אבל בדרך כלל זה קורא שנמצאים בקבוצה שאז כמעט בטוח שמישהו מסתכל בכל אופן. התחושה שלי זה כנראה סתם תחושה של אי נעימות קטנה מהקבוצה, מה שגורם לי לבדוק להסתכל מסביבי לראות מה קורה ו"מול מי יש לי עסק" ואז אני מפרשן את התחושה ל"קסם".
קשה לי להאמין שמסתובבים בינינו אנשים שמוסגלים להרגיש מבט.
זה תחום מרתק!
-
נטפרי פתחו את האתר של Rupert Sheldrake אחד החוקרים התומכים בתופעה.
https://www.sheldrake.org/research/sense-of-being-stared-at
יש פה כמה וכמה כתבות מדעיות בנושא, שבכולם יש בין 2 ל 10 אחוז הצלחה יתרה לאנשים שהצליחו לנחש בצדק מתי הסתכלו עליהם.
במחקר רגיל 50% זה נקרא מקרא ואין לזה משמעות.
במחקרים הרבים שאסף תמיד יש הצלחה של בין 52 ל60 אחוז.
למרות שזו סטייה קלה זה עדיין (לכאורה) מעיד שהיכולת הזה קיים.עוד משהו מעניין, יש באתר כתבה ששאלו אנשים שהמקצוע שלהם זה לעקוב אחרי אנשים כמו צלמים שעוקבים אחרי אנשים ברחוב או חיילים שיורים מרחוק.
המקצוענים טוענים שיש הרבה אנשים שמסתובבים אליהם גם ממרחקים של חצי קילומטר! אחד הצלמים אמר שיש אנשים ספיציפיים שתמיד מסתובבים. -
אני אישית יכול לומר על עצמי, שקורה לי לא מעט שאני מסתובב לאחור ללא סיבה מיוחדת, ואני מגלה שבעצם מישהו שיושב איפשהו מאחוריי בוהה בי כבר זמן ממושך.
ולגבי השאלה "תמיד יהיה מישהו שיסתכל עליך", ראשית, יש את התשובה של @חוקר . שנית, אפשר לראות בד"כ אם מדובר בהסתכלות ממושכת או במבט של רגע. לרוב, זה הסתכלות ממושכת.
זו החוייה שלי בעניין... -
@אחד-מאנ-ש כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
שקורה לי לא מעט שאני מסתובב לאחור ללא סיבה מיוחדת
ללא סיבה מיוחדת או שאתה מרגיש עיניים ננעצות בך?
-
@אחד-מאנ-ש כתב בתחושת "עיניים ננעצות":
אני אישית יכול לומר על עצמי, שקורה לי לא מעט שאני מסתובב לאחור ללא סיבה מיוחדת, ואני מגלה שבעצם מישהו שיושב איפשהו מאחוריי בוהה בי כבר זמן ממושך.
שנית, אפשר לראות בד"כ אם מדובר בהסתכלות ממושכת או במבט של רגע. לרוב, זה הסתכלות ממושכת.איך אתה יכול לדעת כמה זמן הסתכלו עליך? אולי הם פשוט מסתכלים עכשיו כי מישהו מוזר הסתובב לבהות בהם?
-
זה כנראה קשור למה שבלשון חז"ל נקרא "מזליה חזי"
מסכת סנהדרין-דף צד - א
אמר רבינא ש''מ האי מאן דמבעית אף על גב דאיהו לא חזי, מזליה חזי מאי תקנתיה לינשוף מדוכתיה ארבעה גרמידי, אי נמי ליקרי קרית שמע ואי קאי במקום הטנופת לימא הכי עיזא דבי טבחא שמינא מינאי.
תרגום: אדם שחש תחושת פחד ללא סיבה נראית לעין, אפילו שהוא לא רואה כלום אבל מזלו רואה, ולכן או יקרא קיר"ש וכו'דרך השם-חלק שלישי-פרק א - ענין הנפש המדברת
ענין מזליה חזי: {ה.} ואמנם יש לנשמה העליונה הזאת מקרים מיוחדים ראוים לה כפי ענינה ואע"פ שהיא נקשרת בקישוריה בגוף כמ"ש נשאר לה קצת ענין עם הרוחנים מה שאין קשרה בגוף מונע ממנה. אמנם אין נמשך ונולד מזה דבר מורגש וניכר בשכל האדם ומחשבתו אלא לפעמים על צד המיעוט. והוא מה שאמרו ז"ל אף על גב דאיהו לא חזי מזליה חזי שכבר הגיע הענין לנפש הזאת העליונה ולא הגיע ממנה אל המחשבה והשכל ציור שלם אלא קצת התעוררות ולא יותר:ושמעתי בשם הגר"ח קנייבסקי שבימינו אדם שמרגיש וכו' כנראה הוא מדמיין.
ולמעשה לגבי "עיניים ננעצות" כנראה זו תחושה שאפשר לחוש אותה באופן ספונטני אבל לא לשבת ולנסות להרגיש האם מישהו מסתכל בי עכשיו..
-
תודה לכל המשתתפים בדיון,
אני מזכיר שהפורום מתאים רק לדיונים פרקטיים.
השאלה הפותחת אפשר להסתכל עליה כפרקטית, אם מפרשים אותה שהיא מבקשת מקורות ומראי מקומות, וככה נהגתי.
אבל הדיון בהמשך הוא לא מעשי, הוא מחשבתי, וזה סוג דיונים שהם טובים אבל לא מתאימים לפורום ולכלליו (דיונים כאלו צריכים מחשבה מיוחדת איך לנהלם ואיך להשגיח על איכותם שלא יהיו עקרים מתועלת או פוגעניים או מערערים וכדומה.). -