-
לדעתי יש כאן שני סוגי אנשים
יש את הסיגנון של @אינטרקום שמחפש להיכנס לזה מראש כעבודה
ואכן ככה קשה עד כמעט לא אפשרי (בדרך הטבע) למצוא ככה עבודהויש את הסגנון השני שהגיעו לזה אולי אפשר אפילו לומר "בטעות"
רק רצו לפתח משהו קטן ופשוט ורק חשבו על איזה מוצר ורק.....
ורק קראו איזה מדריך
ואחר כך חשבו על איזה שידרוג למה שכבר בנו וכו' וכו'
ומשם הכל היסטוריה
ובהם כן ניתן למצוא כאלו שעובדים 3/4 שעות ביום בשעות שנח להם וגם אפשרי יותר למצוא ככה עבודה
כי כשיש לך הוכחות בידים למה שעשית, לא רק שקל יותר (יחסית) למצוא עבודה, יש גם סיכויים גדולים יותר העבודה תבוא אילך
וגם השכר גדול יותר כי אם המעסיק צריך אותך ניתן לדרוש יותר (והרבה...)עריכה: האמת, זה בכל תחום ככה, שאחרי שיש לך הוכחות בידים רודפים אחריך והאפשרות להשיג עבודה שכזו גדלה באופן ניכר
-
@אינטרקום אני לא מכיר צורת עבודה כזאת.
צורת העבודה הקלאסית בחברות היא משימות דיי קטנות, בדרך כלל לא מפילים על בנאדם אחד דברים שיקחו שבועיים.משא"כ סטרטאפים קטנים אולי שם יש דווקא כן משימות גדולות שמחפשים אנשים מוכשרים מבחוץ להפיל עליהם..
בקיצור זה פשוט שאלה טכנית כנראה.
הנה כבר יש לך משהו ללמוד בטרמינולוגיה:
יש פרוייקט, יש משימה. זה שני דברים.
פרוייקט זה דבר מאוד גדול, חברה נורמלית יש לה כבר את ה-2-3 כלים שעובדים ומוכרים טוב ואותם כל הזמן צריך לשפר ולהוסיף תיקונים או פיצ'רים מהלקוחות. הם יוצאים לפרוייקט רק אחת לכמה וכמה שנים.
יש אולי עוד דבר באמת בין פרוייקט למשימה שזה - פיצ'ר אם יש איזה פיצ'ר שרוצים להוסיף לתוכנה קיימת, זה יכול להיות לפעמים פרוייקטון.. -
מילה אחת קטנה בנושא בהקשר לפוסטים האחרונים כאן בנושא, והוא איך המתכנת יכול לשמור על 2/3 שעות בלבד.
הייתי מבדיל. ישנם 2 משאלות:
משאלה א. לעבוד רק 2/3 שעות ביום.
משאלה ב. שלא לצאת ולא לעבוד על חשבון הכולל - דהיינו לעבוד בכל שאר שעות היממה.
הנפק"מ גדולה ביניהם..
במקצועות רבים אחרים יותר קל למצוא אפשרות בסגנון משאלה א.
אפילו עבודות על מחשב, כאשר הם טכניות, כגון הקלדה מזכירות וכדומה ניתן לכאורה ביתר קלות לשמור על שעות עבודה מוגדרות, כי זה לא באמת אמור למשוך מצד עצמו ואין כאן הרבה פיתוי להגרר שעות נוספות.
משא"כ תיכנות שממכרת, תופסת את החשיבה, ואם אתה מצליח הרי שאתה כבר נרדף על צווארך מעול ההספקים.
אני לא טעמתי אף פעם תיכנות מצד השכיר שבו אלא רק מצד העצמאי שבו, אך אומר שאולי אולי בשכיר ניתן עדיין להיות במצב של עבודה בשעות שהוגדרו בלבד, כי בסופו של יום העובד פחות מחוייב לאהוב את המוצר שהוא מפתח.
אבל בתור עצמאי להיות במצב של עבודה מוגדת 2/3 ביום נשמע לי מאוד מאוד לא קל ליישם, בכל מקרה לא בשנים הראשונות בעבודה כי הם דורשים הרבה יותר למידה של כל תחום חדש והשווי שלך בשוק הוא פחות, וממילא חייבים לעבוד יותר כשמצפים להגיע לרף הכנסה מסויימת.
משא"כ המשאלה השניה והיא להשקיע המון שעות אך לשמור על סדרי הכולל, גם היא דורשת המון המון עבודה עצמית, כי העבודה סוחפת וממכרת, וכמה שיותר תצליח העבודה תאתגר יותר. אך היא עדיין יותר ברת השגה, ניתן לשמור את סדרי הכולל עם עקביות של עמידה בזמני היום בגבורה, שזה כולל שמירת הזמנים וסדר מסויים בנוגע למענה אנושי וכדומה. (אצלי לדוגמא עשיתי שהמתקשרים אלי לאחר 10 שניות שלא עניתי (או כשאין קליטה כרגיל באיזור מגורי) השיחה עוברת למרכזיה שלפי השעה הנוכחית היא משמיעה ששעות מענה הינם בצהריים משעה עד שעה ובערב משעה עד שעה, ובשאר השעות ניתן להשאיר לי הודעה כאן בשלוחה אחד, ובמקרים דחופים בלבד יש להקיש שתיים, שם יש הפניה לסים השני שלי שמספרו אינו מפורסם.. או מעבידה ישירות את השיחת כאשר מדובר בשעות המענה)
כמו כן חובה לסכם זאת מראש עם הלקוחות שאלו הן שעות הפעילות ועליהן להיערך בהתאם לזה וכו'.
שים לב, שכמה שיותר תיכנס לעבודה ויהיה לך נסיון וממילא גם ביקוש והצלחה, יהיה יותר קל לעמוד על דרישותך על שעות הפעילות שלך.
עם כי, אני לא שולל לגמרי אפשרות של עצמאי העסוק 2/3 שעות בלבד.
לכאורה זה שייך כשמגיעים למצב שפיתחת מוצר משלך המניב הכנסה חודשית קבועה, אבל בדר"כ ייקח כמה שנים טובות של עבודה בכדי להגיע למצב בו יש יכולת לפתח לבד מוצר.
ולגבי מה ש @chv אמר, יש שתי תמיהות, הראשון מצב המעביד איך קיבל אותם לעבודה, והשני מצד העובד איך אינו מגדיל את שעות עבודתו?
ולכאורה עצם הדבר שמדובר בשכירים כבר מיישב קצת את ההסבר למה הם לא עובדים יותר משעות אלו.
ולגבי איך ייתכן שמצאו עבודה ל2/3 שעות בלבד, אם יורשה לי לשאול האם מאז ומתמיד היה כך, או שהיו שנים שהם השקיעו הרבה שעות ביום ורכשו וידע וכעת ב2/3 שעות הם מספיקים מה שאחרים מספיקים ביום שלם.. וממילא ניתן להעסיק אותם רק 2/3 ביום. -
@חוקר אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
ולגבי איך ייתכן שמצאו עבודה ל2/3 שעות בלבד, אם יורשה לי לשאול האם מאז ומתמיד היה כך, או שהיו שנים שהם השקיעו הרבה שעות ביום ורכשו וידע וכעת ב2/3 שעות הם מספיקים מה שאחרים מספיקים ביום שלם.. וממילא ניתן להעסיק אותם רק 2/3 ביום.
אם משהו רוצה אותך הוא נאלץ ולעיתים מסכים להתפשר גם על כאלו דברים
-
@יוס אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
אם משהו רוצה אותך הוא נאלץ ולעיתים מסכים להתפשר גם על כאלו דברים
אם אתה מדבר על שכיר,
מתי מצאת מתכנת מתחיל ש"מישהו רוצה אותו"?
הוא אשר דיברתי שיש מצב להגיע למצב זה, אך כשכבר נמצאים בשנות השובע.
ואם אתה מדבר על עצמאי הרי שעיקר הבעיה היא לא במעסיק אלא בעוסק/בעובד שהוא ישמור על עצמו לא לעבור את הגבלת השעות שלו -
@חוקר לגבי התמיהות,
איך המעביד קיבל אותם? כי הוא תהה על קנקנם והחליט שזה מי שהוא רוצה כמתכנתים בחברה שלו. (לדעתי הוא לא טעה. גם לא לגביי..)
איך העובד לא מגדיל את שעות עבודתו? כי הוא לא רוצה. (כולל, ישיבה במקרה שלי) מרוויחים מספיק גם ככהלגבי השאלה אם מאז ומתמיד התחילו על 2/3 שעות.
אני לא יודע. אני דיי חדש בחברה.חשוב להבין שברגע שאתה מגיע למצב שהבוס צריך אותך. אתה יכול לעשות לו כמעט הכל והוא יבלע את זה העיקר שתמשיך להביא לו את התועלת שאתה מייצר.
והבוס אוהו צריך..
מתי מצאת מתכנת מתחיל ש"מישהו רוצה אותו"?
יש קטע בעייתי במושג מתכנת מתחיל, אני חושב שאין באמת בכלל מתכנת מתחיל או ותיק (כמובן שיש, אבל=) מה שמשנה באמת לעבודה זה אם אתה בתורת או לא.
יש כאלה שהם בתורת מתכנת. הם בעניין. אפשר לראות עליהם כבר בהתחלה שהם יצליחו בכל תחום.
מי שלא כזה, גם אם יילמד 10 שנים - לא הייתי מסתכל עליו.אני התחלתי להתעסק עם תיכנות לפני כשנה וחצי להשערתי. אני מתכנת מתחיל?
-
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
איך העובד לא מגדיל את שעות עבודתו? כי הוא לא רוצה. (כולל, ישיבה במקרה שלי) מרוויחים מספיק גם ככה
כמדומני שעיקר השאלה עליה עמדתי הייתה מבחינת מניעת ההתמכרות ולא מבחינת גובה ההכנסה, וא"כ זה בגלל החוזק שלהם לעמוד על החלטתם כמה שעות הם נותנים לעבודה, ושהם מסוגלים לנתק את המחשבה מהעבודה במשך היום.
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
חשוב להבין שברגע שאתה מגיע למצב שהבוס צריך אותך
איך מגיעים לזה? נולדים עם המצב הזה?
אדרבה, מישהו שאין לו את המשיכה וההתמכרות לזה קשה להאמין שיגיע למצב כזה, ואם הוא כן הגיע לשם יש סיכוי גדול שהוא כן מאלו שיש להם את החוש המולד, והוא פיתח אותו בהשקעה של שעות ולמידה (עצמית), מה שגורם להרהר אם הוא לא היה פעם ממוכר לזה (לאו דדוקא ממוכר אלא הכוונה ישיבה של שעות מול המסך..)@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
אני התחלתי להתעסק עם תיכנות לפני כשנה וחצי להשערתי. אני מתכנת מתחיל?
ישנו רעיון ידוע למה בנים של קדושים גם הם קדושים כי מקורם בקדושה, עם המשל על מטפס ההרים שלאחר שנים ומאמץ רב הגיע לפסגת הר ומצא שם ילד קטן ששנותיו מעטות ממשך השנים שהוא טיפס, ולתמיהתו איך הגעת לכאן? ענה לו הפעוט, כאן נולדתי..
להבדיל, גם לשאלתך הייתי מתרץ תלוי איפה נולד כח התיכנות, בלמידה או בלידה, נראה שיש לך את זה, וממילא כבר בהתחלתך אתה יכול להיות ברמה גבוהה יותר ממי שלומד ללא שיש לו את זה.ואגב זה לא סותר למה שכתבתי לך שורה קודם שלא נולדים עם זה, כי כמובן מי שיש לו חוש נגינה ולא יתחיל לנגן לעצמו לא יוכל להתחיל לנגן בחתונה.. ולהבדיל גם בנש"ק אם לא ילמד צורת אות הוא יישאר עמהארץ
-
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
אני התחלתי להתעסק עם תיכנות לפני כשנה וחצי להשערתי. אני מתכנת מתחיל?
אתה שואל כדי שיענו?
לדעתי כן. אלא אם השקעת בזה הרבה יותר מ5 שעות ביום.
(כמובן שאם תביא פרויקטים הגיוני שאחשוב אחרת)@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
יש קטע בעייתי במושג מתכנת מתחיל, אני חושב שאין באמת בכלל מתכנת מתחיל או ותיק (כמובן שיש, אבל=) מה שמשנה באמת לעבודה זה אם אתה בתורת או לא.
לא מסכים איתך בכלל במידה ומדובר בפרילנס.
כשכיר, מה שחשוב זה יכולת ההסתגלות שלך.
כפרילנס זה גם חשוב (מאוד!) אבל כדי להתפרנס מזה אתה צריך לדעת הרבה. אחרת תבזבז ללקוח שעה שהוא משלם עליה רק כדי לפתור בעיה קטנה שבעבר לא נפגשת בה.
(זה נכון גם לשכיר, אבל שם זה הוגן.
אולי גם כי בתור שכיר לרוב תתעסק באותו איזור לתקופות ארוכות יותר, פחות תיתקל בבעיות מאיזור שלעולם לא פגשת)@חוקר אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
מילה אחת קטנה בנושא בהקשר לפוסטים האחרונים
יצא לך קצת יותר ממילה קטנה, בכל מקרה אני מסכים לגמרי אם מה שאתה מעלה והחלוקה בין השאלות מצוינת!
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
משא"כ סטרטאפים קטנים אולי שם יש דווקא כן משימות גדולות שמחפשים אנשים מוכשרים מבחוץ להפיל עליהם..
רוב הפרויקטים הגדולים שלי, ולדעתי של רובנו, לא מגיעים מסטארטאפים שמוציאים עבודות.
זה בעיקר עסקים (שהביזנס שלהם לא הייטק) או אנשים פרטיים שמחפשים פתרונות לקידום נושאים ספציפיים. -
@חוקר
הערה קטנה.
מתגובתך מועבר מסר, כאילו אנו פועלים רק מכח דחפים, ולכן, די ברור שמישהו צריך להתמכר למשהו, או שלא יצליח כי אחרת מה יניע אותו.ב"ה בקרב עבדי ה' ישנם הרבה אנשים שעבדו ועובדים על עצמם, והם פועלים מכח בחירה, ולא מכח דחף כזה או אחר.
והם מחליטים איזו עבודה לעשות וכמה זמן, וזהו..
כמובן החיים לא סטטיים, וזה יכול להשתנות, לא צריך להיות אבן, אבל גם לא צריך להימשך ולהתמכר.. ניתן בהחלט להחליט - ולעמוד בזה. זו גאוותנו בעצם היותנו יהודים שומרי תומ"צ שלא נכנעים לכל דחף!שנזכה להיות מאלו הבוחרים, ולא מאלו המופעלים..
לילה טוב -
@אינטרקום אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
ניתן בהחלט להחליט - ולעמוד בזה.
ב"ה אני אברך כולל חושן משפט 2 סדרים ביום ובשעת הכולל אני בדר"כ מתנתק מהעבודה.
(אך זה לא הגיע ביום אחד, המון השקעה ואנרגיה שמתי ואני שם לשמר את סדרי הכולל, ומאידך המון שעות נתתי לתיכנות להגיע לרמה שלי היום, וב"ה רק בגלל הידע והנסיון הרב שרכשתי וחוש התיכנות איתו נולדתי, אני רואה את עצמי שבס"ד אוכל להמשיך לשקוד על תלמודי ביתר שאת וביתר עוז [שאר חברי הכולל בגיל שלי כבר יצאו/יוצאים למשרות תורניות בכדי להביא לחם לפי הטף, ואני שהתמודדתי בשנים האחרונות לשמר את סדרי הכולל, כעת הפונטציאל שלי להשאר בכולל הרבה יותר גבוה])
אני לא כתבתי את מה שכתבתי מתוך חסרון באמונה וכו', ולא שזה לא שייך.
אלא לענות שמישהו שמגיע מראש בידיעה שזה מה שיש לו בשביל לעבוד, 2 שעות ביום, על זה דנתי, שיותר קל לקחת עבודה טכנית כקלדנות ומזכירות ולא תיכנות.
כי הטעם, ממ"נ, למי שיש את החוש הרי הוא יתמכר לכך, והוא מכניס את עצמו בנסיון לצאת מהכולל למען העבודה, ובין השיטים ניתן למצוא כאן בפורום (לא בנושא זה ספיציפי) חברים שמבכים על עצמם על שזה קרה להם, (ולאו דווקא וכן דווקא בגלל הכסף שזה מכניס), ולמי שאין את החוש והוא בא לתיכנות רק בגלל שהוא שמע שזה תחום ריווחי וברצונו להרוויח, הרי שהוא יצטרך המון למידה עד שיגיע למצב שיוכל להרוויח, הרבה הרבה יותר ממי שיש לו את החוש, וממילא לא בטוח שבשתי שעות ביום הוא יכסה את השקעתו.. -
@חוקר אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
איך מגיעים לזה? נולדים עם המצב הזה?
כן.
מי שלא בתורת מתכנת - חבל שיתחיל עם זה כי גם אם יילמד שנים הוא לא יהיה בזה מוצלח.
מי שבתורת מתכנת - כנראה כבר מתכנת (כלומר התעניין פה והתעניין שם וכבר יודע צורת קוד)@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
יש קטע בעייתי במושג מתכנת מתחיל, אני חושב שאין באמת בכלל מתכנת מתחיל או ותיק (כמובן שיש, אבל=) מה שמשנה באמת לעבודה זה אם אתה בתורת או לא.
לא מסכים איתך בכלל במידה ומדובר בפרילנס.
כשכיר, מה שחשוב זה יכולת ההסתגלות שלך.
כפרילנס זה גם חשוב (מאוד!) אבל כדי להתפרנס מזה אתה צריך לדעת הרבה. אחרת תבזבז ללקוח שעה שהוא משלם עליה רק כדי לפתור בעיה קטנה שבעבר לא נפגשת בה.
(זה נכון גם לשכיר, אבל שם זה הוגן.
אולי גם כי בתור שכיר לרוב תתעסק באותו איזור לתקופות ארוכות יותר, פחות תיתקל בבעיות מאיזור שלעולם לא פגשת)כ"כ נכון. וזה אחד ההבדלים הבולטים בין שכיר לעצמאי.
כעצמאי - בזמנים הלא יעילים שבתיכנות אתה דופק את עצמך. כשאתה שכיר - אתה רק נהנה מהזמן הזה.. (ללמוד דברים חדשים, וכו')צריך להבין שכשבוס מקבל מתכנת לחברה, הוא לא מקבל כאן 'מתכנת ריאקט' או טייטל כזה או אחר. הוא בעצם מוסיף למשאבי העיבוד של החברה עוד כוח עיבוד. זהו.
מנצלים את הכישרון שלך למטרות הקולקטיביות של החברה. בכל דרך שהיא.
כמובן שיעשו את זה הכי נכון כך שייסחטו אותך דרך הפורטים ששמה יוצא ממך הכי הרבה מיץ..אדרבא אם מישהו מוכנס לחברה רק על טייטל מסוים - זה לדעתי רק בעיה. לא טוב.
כנראה הוא לא מתכנת אמיתי.@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
משא"כ סטרטאפים קטנים אולי שם יש דווקא כן משימות גדולות שמחפשים אנשים מוכשרים מבחוץ להפיל עליהם..
רוב הפרויקטים הגדולים שלי, ולדעתי של רובנו, לא מגיעים מסטארטאפים שמוציאים עבודות.
זה בעיקר עסקים (שהביזנס שלהם לא הייטק) או אנשים פרטיים שמחפשים פתרונות לקידום נושאים ספציפיים.כשכיר, לא מעניין אותך קוצו של יוד של מקור הפרוייקטים בחברה.
כל מה שמעניין אותך זה המוצר בפועל והפיצ'רים הנדרשים. -
@אינטרקום
תקח בחשבון שהלמידה גם לוקחת הרבה זמן..
בשביל לבנות אתר סטנדרטי לא בונים ישר עם j.s אלא עם ריאקט או vue וכדו' ,
כמו"כ בדרך כלל לאתר יש צד שרת כך שצריך ללמוד node.js וכדו',
ובדרך כלל הצד שרת מחובר לדטה בייס כך שצריך ללמוד על mango/mangoos או sql
והרבה פעמים נרצה לעשות אימות למשתמש באתר כך שצריך ללמוד על קוקיס וטוקן וכו'
וכמו"כ צריך לדעת קצת css..
וכו' וכו' וכו'
אני לומד את כל זה כבר תקופה לא קטנה ועדיין לא ממהר להציע את עצמי כפרילנס.. -
@aaron אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
תמיד? בכל רגע נתון? לא קרה לך שיום שלם שברת את הראש וכלום לא התקדם?
וגם באותם רגעים אתה חייב להמשיך לעבוד, כי אתה מחויב ואין לך לאן לברוח. אני לא נהנה אז!ברור שיש שלבים שהפרוקדשן נפל ועבדתי בלחץ מטורף
אבל בסופו של יום אני נהנה (כי ההנאה מההצלחה בסוף מפצה על הכל) -
@אינטרקום רק רציתי לספר לך שמניסיוני האישי קשה מאוד גם לתכנת וגם לאחוז ראש בלימוד
אני לדוגמה לפני כמה חודשים הייתה לי תקופה שהייהתי כותב הרבה סקריפטים ב batsh ולמרות שזו לא השפה הכי מעניינת הגעתי למצב שהייתי מתחיל לחשוב לפעמים בפקודות כמו IF -- GOTO וכו'
(וסתם שתבין איזה קשה זה היה לחשוב ככה ב batsh - בין השפות הכי בסיסיות ככה שלא יכלתי לחשוב עמוק מידי באותם ימים... ) -
@nigun אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
@aaron אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
תמיד? בכל רגע נתון? לא קרה לך שיום שלם שברת את הראש וכלום לא התקדם?
וגם באותם רגעים אתה חייב להמשיך לעבוד, כי אתה מחויב ואין לך לאן לברוח. אני לא נהנה אז!ברור שיש שלבים שהפרוקדשן נפל ועבדתי בלחץ מטורף
אבל בסופו של יום אני נהנה (כי ההנאה מההצלחה בסוף מפצה על הכל)הנקודה שבאתי להעלות זה שמי שמחפש עבודה נוחה שילך לעבוד בעבודות בלי מחויבות. זה הרבה יותר נח.
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
כשכיר, לא מעניין אותך קוצו של יוד של מקור הפרוייקטים בחברה.
כל מה שמעניין אותך זה המוצר בפועל והפיצ'רים הנדרשים.ברור שלא מעניין. סה"כ התנגדתי למה שאמרת שפרויקטים גדולים מגיעים מסטארטאפים.
@chv אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
צורת העבודה הקלאסית בחברות היא משימות דיי קטנות, בדרך כלל לא מפילים על בנאדם אחד דברים שיקחו שבועיים.
משא"כ סטרטאפים קטנים אולי שם יש דווקא כן משימות גדולות שמחפשים אנשים מוכשרים מבחוץ להפיל עליהם..@אינטרקום אמר בבירור | עבודה בתחום התכנות:
אז אתה טוען בעצם שלא ניתן לעבוד בתחום זה על 'אש קטנה'?
לדעתי עבודה שדורשת הרבה ניהול מסביב, והמשימה היא לא קונקרטית לבצע משהו מסוים, קשה מאוד להשאיר על אש קטנה, מאותה סיבה שבחרת לעבוד שבוע בחודש חצי יום ולא שעה כל יום.
לעבוד שעתיים ביום בתכנות זה קשה.
לרוב הלקוח רוצה תוצאות כמה שיותר מהר.
להגיד לו תקשיב זה פרויקט של 10 שעות עבודה אבל זה יקח שבוע?
הוא מצפה שפרויקט קטן שכזה יסתיים מהר.לסיכום, אני לא נגד, אבל כמו בכל עבודה, יש חסרונות שצריך לקחת בחשבון.
-
@אף-אחד-3
אכן בעיה
אם אני משווה את איכות הלימוד שלי לפי ואחרי שהתחלתי לעבוד בתכנות- לפני: הייתי לומד הרבה לבד, אחרי: אני לא מצליח לשבת כמעט וללמוד לבד (גילתי שאני יכול ללמוד גם עם חברותא)
- לפני: הנגן שלי היה מלא שיעורי תורה והייתי מקשיב בשעות הפנאי, אחרי: הנגן מלא בפודטאסטים/הרצאות על תכנות.
- לפני: הייתי חושב בלימוד גם בשעות אחרות של היום,אחרי: חושב בעיקר על העבודה.