איך שואלים שאלות בפורום
-
(הערה קטנה: אי אפשר ככה להזמין קוד ולצפות שמישהו יספק את הסחורה בשבילך בחינם.)
אנשים אולי יתפלאו על ההערה, הרי קורה לא מעט שיש שאלות ואני בעצמי עונה עם סקריפט גדול מוכן. למה פה בחרתי להעיר ובמקרים אחרים אני מספק את הסחורה?
ובכן,
א) אני בן אדם ולא תמיד עושה דברים רק על פי שכל... נראה לי שכולם מכירים את המאפיין המוזר הזה של בני אדם.ב) נראה לי שצריך להבחין בין שאלות לבקשת טובות. שאלות - הוגנות, בקשת טובות - לא כל כך. שימו לב שבקשות לא הוגנות גם לא מזמינות תשובות איכותיות, אז כדאי להכיר את הצורות:
נקח לדוגמה צורך מסויים שמחייב כתיבת סקריפט.
- אפשר לפתוח נושא על הצורך עצמו: "איך מטפלים בבעיה XYZ?". זו לטעמי שאלה לגיטימית לחלוטין. הבעיה מאוד מוגדרת וספיציפית. השואל לא יודע מה הפתרון, והוא מבקש עצות מהציבור.
- או אפשר להחליט שהתשובה היא כתיבת סקריפט, אבל הבעיה היא שהשואל הרי לא יודע לכתוב סקריפט אז בוא נבקש מאחרים שיעשו את העבודה בשבילי. ואז מגיע פוסט בסגנון: "אני צריך סקריפט שעושה XYZ. למי יש? דחוף!" זו בקשת טובות, והיא לא הוגנת לטעמי. אתה לא מבקש עצה או פתרון, אלא מבקש שאחרים יעשו בשבילך עבודה שאתה לא מסוגל לעשות.
לפעמים הקו שמפריד בין שאלה לגיטימית לבקשת טובות נראה לפום ריהטא כקו די דק. אפשר לשאול "איך אני עושה XYZ בתוך סקריפט?" והכוונה היא לשאול שאלה ולהחכים וללמוד מהתשובות ולא לבקש מאחרים שיעשו בשבילך עבודה. או אפשר לשאול אותה שאלה בדיוק והכוונה היא למצוא פראייר שיעשה בשילך את העבודה בחינם. אבל אחרי מעט התבוננות ניתן בד"כ להבחין בין שתי הצורות בקלות על ידי מדידת רוחב השאילה. כלומר, אם השאלה היא מאוד ספציפית ניתן להניח שמדובר בשאילת לימוד. אבל אם השאלה מאוד רחבה "בנה בשבילי תוכנה שתתקן את כל העולם!" אז ניתן להניח די בוודאות שמדובר בבקשת טובות.
לסיכום, הפורום לא נועד לבקש טובות מהציבור אלא לבקש עצות, ידיעות, או דברי חכמה וכדומה.
כמובן שמותר גם לבקש טובות, הלא חסד הוא אחד מהעמודים שעליהם העולם עמוד. אבל גם בבקשת טובות יש צורה, לא לכתוב "אני חייב דחוף XYZ! מי מתנדב בשבילי? דחוף מאוד מאוד! אה, וכמעט שכחתי, תודה מראש." וד"ל. וגם לדאוג לשמור על צביון הפורום שרוב הפוסטים יהיו שאלות ולא בקשות טובות. ובנוסף לתת את הדעת על גודל הטובה, האם זה משהו שאפשר לענות במחשבה של שנייה, או האם זה משהו שמצטרך השקעה של חצי שעה? -
ממש לאחרונה ראיתי סרטון בנושא: "למה לא לשאול שאלות שיעורי בית בסטאק" (הגשתי בקשה לפתיחה בנטפרי. עריכה: הבקשה נדחתה. מצ"ב קובץ שמע בלבד (אנגלית) בהמשך האשכול)
אני מביא כאן את עיקרי הדברים כפי שהבנתי אותם, בתקווה שתהיה תועלת לציבור (כמובן בגדר חכמה בגויים):לפני שאתה שואל שאלה, תחשוב טוב על השאלה הבאה:
למה שמישהו יעזור לך?יש ארבע סיבות אפשריות:
סיבה א גם אני הייתי שם, אני מזדהה עם הקושי שלך, או מרגיש הכרת הטוב לאלו שעזרו לי כשהייתי במצב שלך. ורוצה להמשיך את החסד הלאה.
סיבה ב אני מחפש להרחיב את האופקים שלי. הסתקרנתי מהשאלה וזה עורר אותי לחפש לך תשובה.
סיבה ג אני מחפש מוניטין. אולי יש לי הנאה נלווית מהפרסום.
סיבה ד אני רוצה להראות את חכמתי כי רבה.עכשיו בוא נחשוב.
אם תשאל שאלה שמשתמע ממנה שלא התאמצת בכלל למצוא לה פתרון ואתה מחפש שמישהו יעשה בשבילך את העבודה, האם יש סיכוי שמישהו יעזור לך?לפי סיבה א: לא! באמת אין לי שום רצון וחשק לעזור לך. אני לא מעוניין לעשות חסד עם מי שלא יעריך אותו, ואם לא נקפת אצבע - אתה לא תעריך את זה. (אם בעל הבהמה יושב ואומר לו: עליך מצוה לפרוק לבדך - פטור מלעזור לו).
לפי סיבה ב: ספק גדול. אתה צריך לשאול שאלה באמת מעניינת כדי שתצליח לשכנע אותי לעזור לך, ורוב השאלות האלו לא מרחיבות את האופקים שלי מעבר לחיפוש פשוט בגוגל.
לפי סיבה ג: יש לי כאן ניגוד אינטרסים: מצד אחד - אולי המענה שלי יוסיף לי מוניטין, ומצד שני - אני מעודד אחרים כמוך להצטרף ולהספים את הפורום, ובעצם אני מוריד את הרמה הכללית. לכן גם פה התשובה תהיה: לא.
לפי סיבה ד: גם אם אני אענה - זה יהיה בצורה עוקצנית למדי, שמבליטה את חכמתי ושנינותי, ומבליטה את סלידתי מטיפשותך. אולי תקבל תשובה לשאלתך, ואולי תזכה רק לתענוג המפוקפק שבמשוב השלילי. יתכן ואתה כבר תעדיף שאני לא אענה לך... מכל מקום, גם כאן לרוב אני אפילו לא אטרח להראות שאני יותר חכם מטיפש, לכן התשובה היא: לא.
בקיצור: הסיכוי שלך לקבל עזרה אמיתית שואף לאפס.
-
@yossiz כמובן שמסכים עם כל מילה רק לתת לך את הזווית שלי מה אני חושב-מתכוון כשביקשתי לדוגמה סקריפט קצר שלא ידעתי לכתוב ואפילו תייגתי אותך (דחוף וכדו' אני אף פעם לא כותב):
כוונתי שאם במקרה אתה יודע כבר את התשובה מ-ידע קודם ואין לך טרחה חוץ מלכתוב תשובה קצרה אשמח שתחלוק איתי מידיעותיך גם אם זה סקריפט שאני לא יודע לכתוב ולא פנוי כרגע ללמוד את הנושא. וכמובן שהרבה פעמים לא קיבלתי תשובה וזה היה לי מתקבל והגיוני לחלוטין.האמת שכיום עקב כמה סיבות רוב התשובות שאני עונה בפורום כאן ובפורומים המקבילים הם כאלה שלא מצריכים ממני שום טרחה למעט כתיבת תשובה לא ארוכה מידע קודם. למרות שגם אני מגיע הרבה פעמים למצב הזה:
@yossiz אמר באיך שואלים שאלות בפורום:א) אני בן אדם ולא תמיד עושה דברים רק על פי שכל... נראה לי שכולם מכירים את המאפיין המוזר הזה של בני אדם.
-
@אלי-tza אמר באיך שואלים שאלות בפורום:
כשביקשתי לדוגמה סקריפט קצר שלא ידעתי לכתוב ואפילו תייגתי אותך
ח"ו לא כיוונתי להאשים אף אחד.
@אלי-tza אמר באיך שואלים שאלות בפורום:
כוונתי שאם במקרה אתה יודע כבר את התשובה מ-ידע קודם ואין לך טרחה חוץ מלכתוב תשובה קצרה אשמח שתחלוק איתי מידיעותיך גם אם זה סקריפט שאני לא יודע לכתוב ולא פנוי כרגע ללמוד את הנושא. וכמובן שהרבה פעמים לא קיבלתי תשובה וזה היה לי מתקבל והגיוני לחלוטין.
100 אחוז. תודה על ההארה. אזכור להיות יותר סבלני כלפי בקשות כאלו בעתיד.