שוק התכנות החרדי
-
@www
נראה לי שזה מגדיר בעיקר את חברי הפורום
אבל יש עוד אלפי מתכנתים חרדים שלומדים בצורה מסודרת עם תעודה וכו'
והם הולכים מטבע הדברים לעבוד בחברות גדולות וכדומה.לעומת זאת המתכנתים האוטודידקטים לרוב נשארים באזור הפרילנסרי/מוסד שתכנות הוא החלק השולי שם.
כמובן שאפשר להתקדם גם לחברות קטנות (לרוב חרדיות) , אבל זה דורש כישורים יותר מהמוצע, כי מעסיק מעדיף לרוב מישהו עם תעודה אא"כ האוטודידקט מוכיח ערך מוסף (זה יכול להיות גם מחיר יותר נמוך, אבל בחברה יציבה לרוב לא מחפשים לחסוך את הכמה שקלים האלו).אבל בכל מקרה זה נראה שיש הרבה יותר מתכנתים שלמדו בצורה פורמאלית מאשר בצורה אוטודידקטית, בפרט שבאופן כללי זה נראה שהרבה מהאוטודידקטים "נתקעים" בנישות כמו וורדפרס (ולא שזה רע, פשוט זה תחום שונה לגמרי ממה שלומדים במכללות), אז אם אתה משווה את כמות ה"מתכנתים" אז נראה לי שזה ממש מזערי.
-
@nigun אמר בשוק התכנות החרדי:
נראה לי שזה מגדיר בעיקר את חברי הפורום
אבל יש עוד אלפי מתכנתים חרדים שלומדים בצורה מסודרת עם תעודה וכו'
והם הולכים מטבע הדברים לעבוד בחברות גדולות וכדומה.אני חושב שעל זה הוא שאל.
@davidnead אמר בשוק התכנות החרדי:
בפרט, אם נצמצם קצת את המושג חרדים ונדבר על אלו שבחרו להישאר "משלנו" ולא הלכו לאקדמיה ומשם למגדלים בתל-אביב.
אני חושב ש'חרדים משלנו' אין 'אלפי' שלומדים עם תעודות.
-
זו באמת שאלה מרכזית.
האם עוסקים בפרוייקטים מזדמנים, או עבודה קבועה?
האם זו העיסוק העיקרי שלהם או השלמת הכנסה?
מה רמת הידע שלהם?
מפתח תופסים לוורדפרס זה מפתח, בהחלט, ואני לא מוריד בערכו, אבל זה איפשהו על הגבול בין להיות חובבני לבין להיות מתכנת אמיתי אוטודידקט.אני חושב שמתכנת ממש, שהשקיע וצבר ידע כמו שצריך, לא נשאר על משרה חלקית והשלמת הכנסה, מתכנתים זה אנשים שידועים בשעות עבודה המוגזמות. ואני רואה פה בפורום (ולא רק) כרישים עם ידע עמוק.
ולבי שכר - באמת אפשר לדון בעיקר על פי שכירים. פרילנסרים זה פחות אינדיקציה, אך בכל זאת משהו.
יש עוד משהו: חלק מהם הם לא סתם עצמאים, אלא (וחלק מהשמות אנו מכירים) כאלו שמפתחים מוצר או סדרות מוצרים משל עצמם ומתפרנסים מזה.
-
אני חושב שמתכנת ממש, שהשקיע וצבר ידע כמו שצריך, לא נשאר על משרה חלקית והשלמת הכנסה, מתכנתים זה אנשים שידועים בשעות עבודה המוגזמות. ואני רואה פה בפורום (ולא רק) כרישים עם ידע עמוק.
למה? מתכנת עצמאי שגומר את החודש עם 3-4 שעות עבודה ביום,
למה שלא ישב בכולל בשאר השעות היום? -
אני חושב שמתכנת ממש, שהשקיע וצבר ידע כמו שצריך, לא נשאר על משרה חלקית והשלמת הכנסה, מתכנתים זה אנשים שידועים בשעות עבודה המוגזמות. ואני רואה פה בפורום (ולא רק) כרישים עם ידע עמוק.
למה שלא ישב בכולל בשאר השעות היום?אני לא מביע דעה, אלא אומד את המציאות.
יתכן שבעל תשובה שלמד ועבד בעברו ושינה כיוון לכולל ינצל את ידע ונסיון העבר לעבודות מהצד כפרילנסר.
אבל בגדול, מי שהשקיע על מנת להיות מתכנת ברמה גבוהה, בדרך כלל ישקיע בזה את כל היום. הן מבחינתו, והן מבחינת הלקוחות/מעסיקים.
מתכנתים ידועים ככאלו שעובדים שעות נוספות נון סטופ, בגל צורך, ובגלל שמכורים לעבודה.
אדרבה, אולי יש פה כאלו שיספרו אחרת? לזה האשכול הזה מיועד. -
@aaron אמר בשוק התכנות החרדי:
@www אמר בשוק התכנות החרדי:
אני חושב ש'חרדים משלנו' אין 'אלפי' שלומדים עם תעודות.
מתעקש להיכנס להגדרות מה זה "חרדי משלנו"?
ואני לא מסכים איתך.. אבל איך בדיוק נביא נתונים?לשם מה להיכנס להגדרות?
חרדי שלמד באקדמיה כמו כל מתכנת בשוק הכללי, ועובד בחברות הייטק בתל-אביב כמו כל מתכנת בשוק הכללי, אינו חלק מהנידון בשרשור זה. לא בחנתי את היראת שמים שלו, פשוט אין לו את המאפיינים היחודיים שהשרשור הזה רוצה ללמוד.כל חרדי שלמד בצורה שונה מהמקובל עקב חרדיותו, או שעובד בתוך השוק החרדי, או כל דבר שמבדיל אותו ממתכנת "בחוץ" - זה מעניין לשמוע עליו.
התחושה שלי שרוב המתכנתים פה בפורום עונים על הגדרה הזו.אני אישית אוטודידקט, למדתי לבד, והגעתי לידע מקצועי לא רע. אני מפתח fullstack ברמה גבוהה אני חושב. כמובן, יש לי מעט דרכים למדוד את זה כי אני כמעט זאב בודד (יחד עם צוות מצומצם), לכן האשכול הזה מעניין אותי. אני עובד בחברה חרדית מאוד עם מאפיינים ייחודיים שמאפשרים את זה, במשרה כמעט מלאה, עם תנאי שכר טובים אבל כמובן לא ברמה של השוק הכללי כלל.
אני לא דובר אנגלית (גמגום בסיסי מאוד, קריאה וכתיבה טובים יותר+טרנסלייט), ולפעמים יש לי חסרים בידע בסיסי (הבנה מעמיקה, אבל בסיסית של נושאים בסיסיים במדעי המחשב), ומן הסתם לא יכולתי להשתלב בחברת הייטק מסודרת ללא השלמת השכלה מסודרת.
מעניין אותי עד כמה אנשים כמוני יכולים לשתף פעולה ולהשתלב עם השוק הכללי. ואם לא, היכן הם מוצאים עבודה.
איזה מעסיק חרדי בכלל מעסיק מתכנתים, ולאילו מטרות? (אני לא מדבר על פרוייקטים חד פעמיים כמו בניית אתר לעסק) -
למה שלא ישב בכולל בשאר השעות היום?אני לא מביע דעה, אלא אומד את המציאות.
יתכן שבעל תשובה שלמד ועבד בעברו ושינה כיוון לכולל ינצל את ידע ונסיון העבר לעבודות מהצד כפרילנסר.
אבל בגדול, מי שהשקיע על מנת להיות מתכנת ברמה גבוהה, בדרך כלל ישקיע בזה את כל היום. הן מבחינתו, והן מבחינת הלקוחות/מעסיקים.
מתכנתים ידועים ככאלו שעובדים שעות נוספות נון סטופ, בגל צורך, ובגלל שמכורים לעבודה.
אדרבה, אולי יש פה כאלו שיספרו אחרת? לזה האשכול הזה מיועד.אמנם כשמכורים לתכנות ויש לקוחות שמנדנדים זה יכול להוות ניסיון נוסף לצמצם את שעות הלימוד
אבל מי שרוצה ללמוד (ויש לו סדר יום קבוע), יכול ללמוד גם עם כל הנ"ל.
ותכל'ס ההבדל בין לימוד של דף יומי (שעה ביום) לחצי יום בכולל (4 שעות) הוא לא כל כך גדול. -
איזה מעסיק חרדי בכלל מעסיק מתכנתים, ולאילו מטרות? (אני לא מדבר על פרוייקטים חד פעמיים כמו בניית אתר לעסק).
א. יש ארגונים/חברות שאמנם בטייטל הם לא חברה טכנולוגית
אבל בתכל'ס הם צריכים להעסיק כמה מתכנתים במשרה מלאה.ב. גם לחרדים מותר להקים עסק שממוקד על הייטק
אמנם לפעמים מעסיקים חרדיים חושבים שמעבר לגדר יש סחורה יותר טובה
ומעדיפים לפעמים מישהו חילוני, אבל זה כבר נושא אחר. -
איזה מעסיק חרדי בכלל מעסיק מתכנתים, ולאילו מטרות? (אני לא מדבר על פרוייקטים חד פעמיים כמו בניית אתר לעסק).
אבל בתכל'ס הם צריכים להעסיק כמה מתכנתים במשרה מלאה.ב. גם לחרדים מותר להקים עסק שממוקד על הייטק
ומעדיפים לפעמים מישהו חילוני, אבל זה כבר נושא אחר.א. אני מניח, אבל לא יצא לי להיתקל. אפשר דוגמאות כדי לפתוח את העיניים?
ב. ודאי, אבל לדעתי כמו שאתה אומר מקרים כאלו כבר מתחילים לצאת מהשוק החרדי, מכמה בחינות. אבל בכל זאת, מעניין לשמוע דוגמאות גם של זה.
-
ומעדיפים לפעמים מישהו חילוני, אבל זה כבר נושא אחר.א. אני מניח, אבל לא יצא לי להיתקל. אפשר דוגמאות כדי לפתוח את העיניים?
ב. ודאי, אבל לדעתי כמו שאתה אומר מקרים כאלו כבר מתחילים לצאת מהשוק החרדי, מכמה בחינות. אבל בכל זאת, מעניין לשמוע דוגמאות גם של זה.
אין לי דוגמאות טובות כל כך
לגבי א. מכיר רק את "דרשו" שמעסיקים לפחות מתכנת אחד במשרה כמעט מלאה
אני משער שבארגונים יותר גדולים צריך יותר עבודה.לגבי ב. לא מכיר מקרה ספיציפי, רק דיברתי עם מתכנת מחסידות גדולה (אגב הוא למד במכללה והוא משלנו+)
והוא התלוננן על זה שבדינרים של החסידות שלו לקחו מתכנתים עם קרחת יפה, ולא בדקו אפילו האם יש מישהו משלהם שעוסק בזה אפילו שהוא בנה משהו דומה לחסידות אחרת.
לכן אני משער שזה קורה גם במעסיקים במשרה מלאה. -
@davidnead
תכל'ס מה אתה רוצה להוציא מכל זה?
האם ואיך אפשר להתקדם בשוק ?
איך אפשר להכשיר דור נוסף של מתכנתים כמונו?
או משהו אחר?ראשית, אני פשוט רוצה ללמוד את סביבת החיים בה אני חי, אבל לא מספיק מודע אליה. ובממוקד:
- האם ואיך אפשר להתקדם בשוק ? - אכן. וכן:
- האם יש היצע של מקומות עבודה חרדיים (ואולי אף תורניים) למתכנת מקצועי?
- האם מתכנתים חרדיים שעובדים אצל מעסיקים חרדיים נאלצים להסתפק בתנאי העסקה טובים פחות, ואם כן במה זה מתבטא (שכר, תנאים, יחס)?
- האם כדי להישאר "היימיש" צריך להיות פרילנסר, או שאפשר למצוא בית טוב להיות בו שכיר?
- היכן ואיך אפשר עוד לפגוש וליצור שיתופי פעולה עם מתכנתים חרדיים, מלבד בפורום הנחמד הזה?
לגבי "איך אפשר להכשיר דור נוסף של מתכנתים כמונו?" - לא הייתי אומר. אני מאלו שמפחדים להתיימר להבין מה נכון עבור דורנו הנבוך בקו התפר של גברים-עבודה. אני מסתפק בלנסות להוציא את המירב מהסביבה הקיימת, ולהשאיר לאנשים עם כתפיים רחבות יותר לדאוג לעתיד.
מה שכן, כן חשוב וכדאי להציף וליידע את אלו שהם כבר "כמונו" מה האפשרויות שלהם, לייצר שיתופי פעולה והפריה הדדית (כן, כמו שעושים פה בפורום, רק לקחתי את זה קצת רחב יותר וקדימה יותר), ולמקסם את האפשרויות "בפנים". -
@www אמר בשוק התכנות החרדי:
@davidnead אני מכיר כמה מתכנתים חרדיים (כולל אותי), ש:
-
אין להם כל השכלה מוקדמת בתכנות, רובם התחילו עם VBA באקסס וכדו'.
-
הם בעיקר פרילנסרים (לפעמים שחור).
-
בעיקר עובדים אצל חרדים, הרי לא מפרסמים את עצמם וכדו', זה 'חבר מביא חבר',
-
כתוצאה מהנ"ל, "למתכנת חרדי יש מעמד והכרה שזוכה לה מתכנת חילוני?" התשובה היא, זה לא מעניין אותם, כי עובדים אצל חרדים.
-
בגלל שזה פרלינסרים, גובה השכר כ"א לוקח אחרת אם לפי שעות אם לפי פרויקט (בד"כ רק בדברים קטנים).
-
יש גם כאלה שמועסקים אצל מתכנתים חרדים עצמאיים, שלוקחים אותם ככח עזר.
עריכה: החסרון בזה לטעמי, שעל פניו מפסידים בזה הרבה שעות עבודה = כסף, כי ברגע שאתה עצמאי, יש הרבה דברים שמוציאים אותך מהעבודה. מצד שני אם הם היו שכירים ייתכן וכלל לא היו יוצאים לתכנות.
כמו"כ עוד פרט חשוב ששכחתי לכתוב:
- חלק מאלה שאני מכיר, זה לא התעסוקה העיקרית שלהם ברוב היום, הם אברכים וכדו', ולכן אינם יכולים לעבוד כשכירים בשעות רגילות.
הדברים הללו די מתאימים למה שחשבתי לפחות על חלק מאיתנו. וזה לא כל כך משמח. זה אומר שבהרבה מקרים אנשים שיש להם ידע מקצועי ונסיון רב שנים, עובדים כעצמאים וחיים מפה לשם, לא בגלל שזו דוקא הדרך התעסוקתית המתאימה להם, אלא כי הם סוחבים על הגב את הימים שבקושי ידעו VBA (גם אני הייתי שם), וכי הם רוצים להישאר בסביבה הנחמדה והמוכרת (הם לא יפרסמו את עצמם...), אז תכל'ס הם בחרו מקצוע - אבל לא באמת הולכים איתו עד הסוף. לא מקבלים את תנאי העבודה, הבטחון התעסוקתי, השקט הנפשי וגובה השכר שאולי היו רוצים וגם יכולים לקבל.
אולי יש כאלו שלא יאהבו את איך שהצגתי את זה, אבל אני לא נחרץ, אני מנסה ללמוד ולהבין.
הערות חשובות:
אני לא מדבר על אלו שנשארו אברכים ועושים את זה מהצד - להם כנראה זה כמעט הכרחי.
אני לא מציע "לצאת החוצה" כחלופה. אולי זה המצב וזה המחיר שאנו רוצים לשלם עבור הזכות להישאר בבית (במובן המטאפורי של המילה). אבל אולי, אולי זה סתם כי אנו לא מכירים מספיק טוב את האפשרויות שלנו -
-
@davidnead אצלי, וכנראה אצל הרבה ממנו, האפשרות להישאר בסביבה תורנית או הכי קרוב לזה גובר על רוב השיקולים האחרים.
אגב, המילים: "בטחון התעסוקתי, ושקט הנפשי" הם מושגים חילוניים. אצלנו מקבלים שקט נפשי מידיעה שאנו עושים את הדבר הנכון בזמן הנכון ושהשאר בידי שמים. (סליחה על ההטפה...). -
@yossiz אמר בשוק התכנות החרדי:
@davidnead אצלי, וכנראה אצל הרבה ממנו, האפשרות להישאר בסביבה תורנית או הכי קרוב לזה גובר על רוב השיקולים האחרים.
אגב, המילים: "בטחון התעסוקתי, ושקט הנפשי" הם מושגים חילוניים. אצלנו מקבלים שקט נפשי מידיעה שאנו עושים את הדבר הנכון בזמן הנכון ושהשאר בידי שמים. (סליחה על ההטפה...).ניכר שלא הבנת את שיחתי, על אף שהדגשתי כמה פעמים.
אני דיברתי רק על אלו המעוניינים "להישאר בסביבה תורנית או הכי קרוב לזה", האחרים הם לא נושא האשכול כאן. לצאת החוצה לא חסרות אפשרויות. השאלה היא מהם באמת האפשרויות "להישאר", האם לשבת בבית ולנסות ללכוד פרוייקטים מזדמנים זו הדרך היחידה? אולי. את זה אני מנסה להבין.לגבי ההטפה - אני לא מקבל את זה, יכולתי להתייפייף במילים מכובסות, אבל בסוף הכונה תהיה זהה אז העדפתי להיות מובן ולהשתמש במונחים מקובלים. כל אחד רוצה לעבוד במקום ובצורה שהוא יודע איך הוא הולך לחיות מחר, כל אחד מעדיף משכורת קבועה וצורת עבודה קבועה ולא לחפש את עצמו כל יום מחדש (גם אברכים אגב, במלגתם). אז כן, אנו מאמינים ושמים יהבנו בה' וכו' אבל שמא בגלל זה אתה לא עושה ביטוח לרכב?
אין שום טעם לפתוח ויכוח השקפתי על הנושא, זה לגמרי לא הענין. אני לא חושב שאני במקום שונה בנושא. אני מדבר על נורמות בשוק העבודה שתקפים בכל המקצועות אצל כל העובדים החרדים, ולא נראה שדוקא למתכנתים יש דרגות בטחון גבוהות מהרגיל.
עריכה: ובכל זאת, מענין לענין באותו ענין כדאי לציין שמחרתיים חל יום ג' פר' בשלח המסוגל לאמירת פר' המן. -
@davidnead
יש הרבה מתכנתים פרילנסרים בעולם, ולא זה מטעמי ביטחון בה'
יש כאלו שלא מספיק טובים בשביל לעבוד בחברה גדולה (כי אין להם הכשרה מקצועית) .
יש כאלו שלא אוהבים לעבוד עם בוס קבוע (אני למשל).
יש כאלו שאוהבים את הגיוון של פרוייקטים שונים.
יש כאלו שלא יכולים לספק את קצב העבודה של חברות ההייטק.
יש כאלו שעושים יותר כסף בתור פרילנסר/יזם, מאשר בתור שכיר.הצד השווה שבהם, שאפשר להפוך את הלימון ללימונדה, ולהיות פרילנסר זה דווקא מאוד כיף, ומעניין. במיוחד אם אתה אוהב לכתוב קוד, ועל הדרך עושה מזה פרנסה, ואז אתה לא מרגיש כל הזמן בלחץ של "מה עושים? כבר כמה ימים שאין לי לקוח חדש" אלא "איזה כיף סוף סוף ירד לי קצת הלחץ, ואפשר להקדיש כמה ימים ללמוד קצת על AI (וזה יקדם אותי למקומות חדשים בתור פרילנסר)".
ובקיצור עולם ההייטק מאוד רחב, ואם אתה מחפש ללמוד על עוד ועוד תחומים (מלמעלה), בסוף תמצא את הנישה המתאימה לך שבו אתה לא רודף אחרי לקוחות,או שתמצא נישה שבו אפשר לבנות מוצר מדף מוצלח, ואולי גם יעזור לך להתקבל יום אחד לעבודה בחברה כל שהיא, כי זה משכנע מנהלים כשהם רואים שיש עובד אוטודידקט שמבין גם בבלוקצ'יין, אפילו שאין להם צורך בכלל בבלוקצ'יין בחברה, אבל זה מוכיח להם שהוא יודע להבין דברים לבד, ולא ישאל כל הזמן שאלות של מתחילים.
אגב זה הסיבה שלפעמים השכר של הנשים נמוך , כי לפעמים הם ראש קטן קטן, ועושים רק מה שלימדו אותם, ובשביל עבודה כזאת אפשר לקחת גם עובדים מאוקראינה (בלי בכללות כמובן, אבל זה מה שהתרשמתי מכמה מקרים). -
@nigun נכון. לכן בעצם בטחון והשקפה אינם רלוונטים פה. הנושא הוא ההעדפות של כל אחד בהתאם לשיקולים שלו.
ואם אני מנסה לסכם לפי התגובות כאן:
נשמע שרובם המכריע של המתכנתים החרדים שלא יצאו החוצה עובדים כפרילנסרים, או מבחירה או מאילוץ, או סתם כי הם לא נחשפו לאפשרות אחרת.ממילא השאלה על תנאי העסקה ותנאי שוק הופכות כמעט ללא רלוונטיות. הכל מאוד אנדבדואלי.
נראה שרובנו עובדים כזאבים בודדים, ומתוים כל אחד מסלול אישי משלו.
שאלה אחת נותרת חידה בעיני: עם כל האוטודידקטיות, קשה מאוד להתפתח לרמה גבוהה בלי עבודת צוות, בלי לעבוד עם יותר מקצועיים ומנוסים ממך. איך עושים את זה? ואולי זו חסם מקצועי? כל שיתופי הפעולה וההפריה ההדדית הם רק בפורומים? אתמהה.
ובכל זאת, יש שמועות על מתכנתים חרדים במקומות עבודה מסודרים, אפילו תורניים (מישהו הזכיר דרשו) גם חברות כמו נטפרי או נתיב למשל הן חבורת חרדיות שלבטח מעסיקות מתכנתים קבועים. אבל נראה שהם עדיין נעלמים, אף אחד לא מכיר אותם או יודע לתאר את אופי העבודה וההעסקה שלהם.
ואם אנסה לסכם את זה בשאלה אחת "כמה משרות תכנות חרדיות יש בשוק, כמה הן משתלמות, וכמה קשה להשיג אותן?" נראה שאין בינתיים תשובה, ויש אפילו רמזים שהתשובה היא היצע דל מאוד, שואף לאפס. קרי: אם אתה רוצה להיות מתכנת חרדי, עליך להיות נכון לעבוד כפרילנס. (או לפזול החוצה...)
יש עוד אופציה שלא דוברה: גם בפרילנס, אפשר לפנות לשוק הכללי, לקבל עבודות מכל מקום, זה מקובל הוים לעבוד מהבית. מאידך, זה עוד מגע עם הבחוץ, שהוא אף פעם לא כמו להישאר בפנים. מישהו ניסה?
-
@davidnead
אכן עבודה בצוות זה משהו שחסר כפרילנסר
אני למשל עובד כיום על פרוייקט עם מתכנת צד לקוח, שאני מספק לו את הAPI
וכל הזמן אני צריך להסתנכרן איתו, אמנם זה משפשף קצת, אבל אף אחד לא עובר על הקוד שלי,
אני לא לומד לתעד את הקוד כראוי, אני לא כותב טסטים על הכל ועוד.אגב עבודה כפרינלסר זה לא רק לבנות אתרי וורדפרס
גם אם אתה מומחה לAI וחברה טכנולוגית, צריך שיבנו לה כמה מודולים, במשך כמה חודשים
הרבה פעמים יעדיפו לקחת מתכנת חיצוני שיעשה את העבודה (עם תיעוד מלא) ולא להעסיק אותו כשכיר רק לכמה חודשים.
לא רואה כל כך פגם לספק שירות לכמה חודשים לחברה כללית (חוץ מהדרישות לוואצאפ וכדו').לגבי השאלה "כמה משרות תכנות חרדיות יש בשוק, כמה הן משתלמות, וכמה קשה להשיג אותן?"
אכן ברור שההיצע יותר דל מאשר השוק הכללי (וכנראה שגם המשכורות), וכנראה כדאי להיות פרילנסר עד שמזדמן לך משרה כל שהיא.
(אגב כבר קיבלתי פעם הצעה בפרוג למשרה חלקית מהבית בחברה טכנולוגית חרדית, ממתכנת שעובד בחברה, הוא אמר שהוא רואה מההתכתבות שלי שאני אוטודידקט, וזה מה שהם מחפשים, אני לא כל כך התלהבתי מהרעיון, אבל האמרתי למה לא אשמח לשמוע עוד, הוא פנה למנהל שלו ומאז לא שמעתי עוד ממנו (וגם לא שאלתי), הרעיון הוא שאם אתה טוב (ופעיל ברשת) כנראה שתתקל במשרה מתי שהוא).ואגב מוצר מדף זה לא דבר מופרך, כמו שכתבתי למעלה, אם אתה חולש על הרבה תחומים (בהבנה בסיסית) הרעיונות יצוצו מעצמם בכל מיני צמתים, לא יודע כמה יהפכו למוצר מוצלח, אבל כשאתה עושה את זה בשעות הפנאי אין כל כך הרבה מה להפסיד, ויעידו כאן כמה מחברי הפורום שיש להם כמה מוצרי מדף שלא הצליחו (לבנתיים), ולא נראה לי שהם מאוכזבים כ"כ כי למדו הרבה דברים על הדרך.
אם כבר מדברים על מוצרי מדף
נראה לי שמוצרי B2B יותר קלים למכירה מאשר B2C
כי לרוב למגזר העסקי יש כיסים יותר עמוקים, וצריך להשקיע פחות בפרסום רחב, ועוד.
אשמח לשמוע עוד תובנות בעניין.