תמחור פרוייקט
-
טיפ שנתן לי מתכנת עם קצת יותר ניסיון בתחום ממני (9 שנים + העסקת פרלנסרים אחרים)
כל פעם שאני רושם שעות עבודה
לכתוב מה עשיתי בזמן
ובסוף אפשר לעבור על זה
ולראות מה היה מיותר, ולא ראוי שיהיה על חשבון הלקוח.
זה גם עוזר לעתיד אם רוצים לתמחר גלובלי, לדעת כמה זמן לוקח כל דבר. -
@nigun אמר בתמחור פרוייקט:
טיפ שנתן לי מתכנת עם קצת יותר ניסיון בתחום ממני (9 שנים + העסקת פרלנסרים אחרים)
כל פעם שאני רושם שעות עבודה
לכתוב מה עשיתי בזמן
ובסוף אפשר לעבור על זה
ולראות מה היה מיותר, ולא ראוי שיהיה על חשבון הלקוח.
זה גם עוזר לעתיד אם רוצים לתמחר גלובלי, לדעת כמה זמן לוקח כל דבר.תוכל לעשות זאת בקלות עם התוסף שציינת למעלה
https://toggl.com/ -
האזנתי עכשיו לפודקאסט על "איך לתמחר נכון." (באנגלית)
והתחלתי לקרוא גם את הבלוג שלו
הבחור טוען שם שתמחור לפי שעה זה מתכון לצרות.
לפי מה שהבנתי עד עכשיו התזה שלו היא שצריך לתמחר לפי "ערך" (לא לפי הרווחים שיהיו ללקוח, אלא לפי הערך שהלקוח יקבל)
והדרך שבה הוא עובד זה קודם לשבת עם הלקוח ולהבין מה הוא רוצה,
ולשאול אותו למה צריך את הפרוייקט בכלל? למה עכשיו? ולמה הוא הוא צריך אותו? למה הוא לא לוקח איזה מתכנת זול מחו"ל?
בקיצור לתת לו את כל הסיבות לרדת מהעניין, אם הוא יורד מהעץ? מצויין, חסכת עוד לקוח שלא מתאים לך. אם הוא לא ירד מהעניין? אתה תדע טוב יותר, מה הוא רוצה? מה היעד שלו? מה דחוף לו? וכו'.עכשיו צריך לתת לו הצעת מחיר שמתאימה למוצר ולא לכמות שעות המשוערת
ואם יתווספו שינויים קלים לפרוייקט אין בעיה, כי לא תמחרת לפי העבודה אלא לפי המוצר הסופי.
אם לפי החשבון שלך הערך של המוצר לא יהיה שווה את העבודה שלך? כנראה שכדאי להפסיק כאן
ולהפנות את הלקוח למישהו יותר זול.
לרוב אם הצלחת להכנס לראש של הלקוח, אתה תצליח לרצות אותו
ותחסוך הפתעות וויכוחים בהמשך, וכך תבנה את השם שלך (בקטע הזה אני פחות מאמין, כי לקוחות לא תמיד יודעים להעריך עבודה מקצועית).אפשר גם לשים בהצעת מחיר שאתה מתחייב לפתור תקלות בחינם למשך X חודשים מסיום הפרוייקט
וכך אתה באמת תשקיע זמן בלכתוב קוד איכותי (לעומת תמחור לפי שעה, שאז באופן אוטומטי עושים קיצורי דרך).כדי לתמחר ככה אז צריך להשקיע יותר זמן במיתוג, ולכן הוא טוען שאף פעם לא לקחת עבודות שימלאו את כל היום, כי חייבים להשאיר זמן פנוי ביום לקידום עצמי, זה יכול להיות בניית אתרשל העסק,לימודים, השקעה בכלים לבניית מוצרי מדף (למשל הוא הביא דוגמא מאחד שהקים סט כלים בו הוא יכול להקים אתר תוך יום, והוא התמקצע בזה, וזה המוצר שלו).
בקיצור, נשמע מעניין
לא יודע איך זה מיושם למעשה?
אבל יתכן שיש כאן תבנית יעילה לתמחור
לגבי הבעיה של אונאה, לכאורה אם מתייחסים למוצר ולא לעבודה לפי שעה
אז אולי אין בעיה של אונאה, כי זה מוצר יחודי וגם אם מתכנת אחר יעשה את זה
זה לא בדיוק אותו קוד, והתחזוק שלו יהיה שונה.
ואם מסבירים ללקוח לפני זה את כל הסיבות למה לא שווה לו להיכנס לזה, ושהוא יוכל למצוא מתכנת מתחיל במחיר (שאולי יהיה) יותר זול ,ולהסביר לו איפה הוא יכול לחפש (למשל בתחומים)
אז אין כאן אונאה. -
@nigun ואז יגיע לקוח שרוצה שגם קוד המקור יהיה שלו, ותיתן לו במתנה את כל הקוד שעליו עמלת במשך שנים.....
תכלס, אני לא מתחבר לרוב מה שהוא אמר שם, כי מהנסיון אף פעם המוצר לא מתוכנן מההתחלה עד הסוף, ותמיד יש שינויים תוך כדי תנועה,
וגם, להעריך ערך של מוצר, במיוחד במוצרים חדשים לגמרי, זה דבר קשה עד בלתי אפשרי....בנוסף יש את הסיבה שהביא @WWW שהיא גם נכונה - במיוחד אצלינו
-
@WWW
הוא טוען שאתה אמור להבריח את רוב הלקוחות, זה בדיוק המטרה
אם אתה רוצה להתמקצע בנישה מסויימת, אתה לא אמור לרדוף אחרי לקוחות.
@clickone
אם רוצה את הקוד מקור שישלם
כמובן שזה משנה את המחיר.
הוא טוען שאומנם יותר קשה להעריך ערך של מוצר חדש מאשר תמחור לפי שעה
אבל בסופו של יום אם מצליחים בזה המתכנת בונה קשר יותר בריא עם הלקוח
ולכן הלקחות יותר רגועים, וזה אמור בסוף להשפיע על השם של המכתנת ולהביא את הדגים השמנים.ובכלל ע"פ היהדות אין מקום לומר "אולי הלקוחות יברחו".
-
@WWW
כל עוד אתה לוקח סכום ששוה את המוצר
דהיינו שאתה מגיע למסקנה שאתר תדמית אמור לעלות X ש"ח
וע"פ זה אתה מתמחר, וזה נקרא השתדלות, והשם ישלח לך לקחות עם כיס נורמאלי (וזה לא בשמיים)
(ופשוט שאם אתה תיקח 5000 לשעה אף אחד לא יקח אותך).@WWW אמר בתמחור פרוייקט:
תכל'ס בכדי לבנות את השם וכו', צריך לעבוד בפועל, וכדי לעבוד בפועל צריך לקוחות, והרבה...
יכול להיות לך 100 לקחות קטנים שלא ימליצו עליך כ"כ, כי הם יצאו עם טעם מר בפה
שלא קיבלו בדיוק מה שהם רצו וכו'
ויכול להיות לך שלוש לקחות עסקיים שיהנו עד הגג, כי לא היה להם הפתעות בדרך
והם הרגישו שאתה ישר כמו סרגל (כי הודעת להם על כל הסכנות לפני, והיית כנה, ודאגת באמת שלא יפסידו שקל)
והם ימליצו עליו בפני בעלי עסקים אחרים, ואז אתה נמצא במקום אחר לגמרי
ומפסיק להתקשקש עם אנשים שיש להם תקציב של 200+- ש"ח ,
ושורפים לך שעות של דיונים בירורים ושאלות וכדו'. -
@nigun אמר בתמחור פרוייקט:
יכול להיות לך 100 לקחות קטנים שלא ימליצו עליך כ"כ, כי הם יצאו עם טעם מר בפה
שלא קיבלו בדיוק מה שהם רצו וכו'
ויכול להיות לך שלוש לקחות עסקיים שיהנו עד הגג, כי לא היה להם הפתעות בדרך
טוב אין טעם להתווכח על זה, כי אני פשוט אוחז שלא יהיה לו גם 3 לקוחות ענקיים, כי איך הם יגיעו אליו.יכול להיות שהשיטה הזאת טובה לאחד שכבר מונח עמוק בעניינים, וכבר יש לו המון לקוחות, שלאט לאט יתחיל ללכת לכיוון התמחור שכתבת, כל זה לאחר שהוא כבר מוכר בשוק.
והם הרגישו שאתה ישר כמו סרגל (כי הודעת להם על כל הסכנות לפני, והיית כנה, ודאגת באמת שלא יפסידו שקל)
היושר לדעתי לא קשור כ"כ לזה.
ובלי קשר זה עוזר מאד לפרנסה, גם במובן הגשמי.
יש לי כמה דוגמאות (לטוב) כאן מהפורום, אבל לא אזכיר שמות. -
@WWW אמר בתמחור פרוייקט:
טוב אין טעם להתווכח על זה, כי אני פשוט אוחז שלא יהיה לו גם 3 לקוחות ענקיים, כי איך הם יגיעו אליו.
יכול להיות שהשיטה הזאת טובה לאחד שכבר מונח עמוק בעניינים, וכבר יש לו המון לקוחות, שלאט לאט יתחיל ללכת לכיוון התמחור שכתבת, כל זה לאחר שהוא כבר מוכר בשוק.
לא דיברתי על לקחות ענק
אלא על לקוח עסקי שמחובר עם אנשיים עסקיים
למשל אני קיבלתי את הלקוח האחרון שלי (שאיתו אני עובד כבר כמה חודשים, ואני מסתבך על מה לקחת לפי שעה ועל מה לא)
כי עשיתי קו פשוט בימות המשיח לעיתון מקומי כאן בביתר
ולבעל העיתון יש קבוצת וואצאפ של בעלי עסקים בביתר
וכשמישהו שאל שם מי מתעסק עם מרכזיות? הוא הפנה אלי
בלי לדעת שיש הבדל בין קו פשוט בימות לבין מערכת מסועפת באסטריסק.זה לא מוכיח בדיוק את הנקודה שלי
אבל הנקודה היא שאתה יכול להתקשקש שנים עם לקוחות פרטיים שלא מעבירים את השם שלך הלאה ללקוחות הטבים, ואם אתה מרצה לקוח עסקי טוב (אפי' בפרוייקט של 500 ש"ח) זה שווה יותר מכאבי ראש עם לקוחות של 2000 ש"ח שלא מקדמים אותך.אגב נראה לי שיש מכנה משותף בין המתכנתים כאן
שכמעט כולם לא מפרסמים, ומקבלים את הלקוחות ע"פ חבר מביא חבר
אז אם אתה רוצה שימליצו עליך בגלל שאתה זול או בגלל שאתה נותן שירות?
אם אתה בהתחלה אז אולי שווה להתחיל מהקטע הזול
אבל מתי שהוא אתה רוצה לצאת מהמעגל הזה.
מתי זה יקרה?
אם הלקוח ירגיש שירות עד הגג, ולא ירגיש תחושות חמוצות של ניצול, אי הבנות וכדו'
יש יותר סיכוי לעבור למצב שממליצים עליך בגלל השירות, ולא בגלל המחיר. -