הוויתור מרצון על החירות - חלק ב
-
לא חייבים ראדר.
אפשר גם מצלמת עומק.
כמו זה.
https://he.wikipedia.org/wiki/Kinect
http://blogs.microsoft.co.il/msdn/2014/07/16/kinect-for-windows-version-2/
https://en.wikipedia.org/wiki/Time-of-flight_cameraזה נותן תמונה שכל פיקסל יש שם ערך של מרחק עצם מהמצלמה.
פורסם במקור בפורום CODE613 ב03/09/2017 02:02 (+03:00)
-
אני מסכים עם ארכיטקט ברמה מסויימת, וזאת בגלל "הגורם האנושי"
הראדר מצויין, המצלמות מעולות, והטכנולוגיות מתקדמות, אבל שום דבר לא יחליף את העיניים שלנו עם יכולות זיהוי [u:1o67rukr]הבעה[/u:1o67rukr]!
נתחיל מהקל אל הכבד - נניח שאני עומד במדרכה על שפת מעבר חציה, מחכה למונית, ומדבר בסלולרי, מגיעה מכונית אוטונומית אל המעבר חציה ונעצרת, כי היא צריכה לתת לי לעבור את הכביש נכון? אבל תוך כדי שיחה אני סימנתי עם הראש תנועה-של-בבקשה-אני-לא-עובר-כעת. נהג אנושי יזהה את התנוחה שלי ממרחק ולא יעצור בכלל, נהגת אנושית כמובן שתעצור אבל תמשיך אחרי הסימון שלי, ואילו המכונית תחכה עד ש...???
הלאה - צפירה - אני נוהג בכביש בינעירוני דו סיטרי, נתיב אחד לכל כיוון בלי גדר, קו לבן מקווקו, המכונית האוטונומית נוסעת לפני כמובן שהיא נוסעת בדיוק כחוק על 80 קמ"ש, ואני מעוניין לעקוף אותה: איך בדיוק אני מסמן לה שאני מתכנן לעקוף אותה??? להבהב למצלמות??? וגרוע מכך - ואם אני באמצע עקיפה, ולפתע מגיע ממול רכב אחר, בנוהג שבעולם צופרים קלות והרכב הימני מאט על מנת לתת לי להיכנס לפניו, והאוטונומית תבין מה זה צפירה???
ישנם תרחישי אימה נוספים, הנקודה העיקרית זה השורה הסופית של ארכיטקט: כביש נטו עבור אוטונומיות!! כל עוד ובכביש יש גורמים אנושיים (רכבים אחרים, אופניים, ילדים, כלבים, חתולים...) אין סיכוי ל90 אחוזי בטיחות!פורסם במקור בפורום CODE613 ב03/09/2017 16:54 (+03:00)
-
לא עוקפים אם יש סיכוי שתצטרך את חסדיו ורחמיו וערנותו של הנהג שאתה עוקף אותו.
זה לדעתי כמו להכינס בקיר.
זהו כנראה שאני ממש נוהג כנדרש לכן אני לא מוצא כאלה מקרים קיצוניים.בכל מקרה את שני המקרים שאמרת קל מאוד לזהות עם ראדר.
אמרנו. שהוא מזהה תנועה. והוא מזהה תנועה שעלולה להיכנס למרחב הקידמי שלו.פורסם במקור בפורום CODE613 ב03/09/2017 21:38 (+03:00)
-
@כלכליסט
היצרניות המובילות מדברות כעת על רכבים אוטונומיים מלאים בהפצה מסחרית כבר ב־2020 או 2021. שנה זו הוגדרה כתאריך היעד שבו אמורה מכונית של BMW, מוביילאיי ואינטל להגיע לייצור סדרתי ולפצח את הגביע הקדוש של נהיגה אוטונומית בדרגה 5 — רכב שיכול לנסוע בכל תנאי הדרך ללא צורך במעורבות כלשהי מצד הנהג, או ללא נהג אנושי כלל.
אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד : ראשית, ברמה הטכנולוגית, העובדה כי רכב אוטונומי מבצע בהצלחה נסיעות הדגמה באיזור מצומצם ובתנאים אידיאליים כאשר נהג מפקח יושב במכונית לא אומרת שהוא כבר בטוח לשימוש. בטח שלא ברמה הנדרשת כדי שחברות רכב גדולות יהיו מוכנות להסתכן במכירה לציבור הרחב וכדי שרגולטורים יתירו עלייה סיטונאית של המכוניות לכבישים.
ד"ר אדווין אולסון, ממנהלי פרויקט הרכב האוטונומי של טויוטה, אמר ל"כלכליסט" בסוף השנה שעברה כי "רכבים אוטונומיים עדיין רחוקים עשרות שנים מהיכולות של נהג אנושי ממוצע. החיישנים שקיימים בשוק עדיין לא מספיק טובים וגם כאשר נצליח לפתח מערכת ראייה ממוחשבת שמקבלת תמונה מושלמת של העולם, קבלת ההחלטה הנכונה על הכביש היא מטלה מורכבת מאוד".
רכבים אוטונומיים כבר יודעים להתמודד בהצלחה עם נסיעה נטולת הפתעות בכביש מהיר או במהירות נמוכה בסביבה עירונית. ואולם גם רכב שמתמודד עם יותר מ־90 אחוז מהתרחישים עדיין חשוף לתרחישי קיצון כמו תאונות חריגות או תקלה לא צפויה ברכב. כפי שראינו במקרה של התאונה הקטלנית שהרגה את נהג הטסלה ג'ושוע בראון במאי האחרון, בנקודת הזמן הנוכחית מספיק אסון מתוקשר אחד כדי לפגוע דרמטית באמון הציבור בטכנולוגיה ולחולל משבר עסקי גדול.
מקורפורסם במקור בפורום CODE613 ב04/09/2017 00:53 (+03:00)
-
ד"ר XXX אמר שבלה בלה בלה.
זה לא מעניין תביא נתונים יותר משכנעים. יותר מדעיים.
לי ידוע שהראדר שיש על הרכבים של גוגל שעלותו גבוהה מאוד. רואה הרבה יותר טוב מבן אדם.
וכידוע התאונה שהייתה ברכב של טסלה הייתה בגלל הסתמכות על מצלמה רגילה. והשמש סינוורה את המצלמה.פורסם במקור בפורום CODE613 ב04/09/2017 13:30 (+03:00)
-
אם חזרת שוב לרדאר, כבר אמר אהרן לעיל שהרדאר לא כלכלי.
גוגל: המכונית שלנו אשמה
לפני כשבועיים נסעה אחת מהמכוניות האוטונומיות של גוגל, רכב SUV של לקסוס, ברחובות מאונטן וויו, קליפורניה, אחד מהמקומות הבודדים בעולם שבהם מותר למכוניות ללא נהג להתנייד בדרכים. כאשר זיהו המערכות המתוחכמות של הרכב שקי חול ליד פתחי ניקוז על הכביש, נעצרה המכונית והמתינה לתורה להשתלב לנתיב. לאחר שמספר מכוניות עברו, החלה המכונית להשתלב לאט בנתיב. בשלב מסויים הגיע מאחור אוטובוס שנסע במהירות של 24 קמ"ש ולנהג האוטובוס לא היו שום כוונות לתת למכונית האוטונומית להשתלב בנתיב שלו. למרות זאת, החליטה המכונית האוטונומית להיכנס לנתיב במהירות של 3 קמ"ש. התוצאה: תאונה קלה מאוד בין 2 כלי הרכב ונזק קל בכנף, בגלגל ובאחד החיישנים של המכונית האוטונומית.
גוגל לקחה אחריות על התאונה והסבירה את המקור לתאונה. בהצהרה של החברה, היא מסבירה כי המערכות של המכונית האוטונומית קלטו את האוטובוס המתקרב, אולם המכונית הניחה כי הוא ייתן לה זכות קדימה, משום שהיא היתה שם לפניו. גוגל מציינת שגם נהג המבחן, שצמוד לכל מכונית שכזו, ראה את האוטובוס והניח שנהג האוטובוס ייתן למכונית האוטונומית להשתלב.
פרשנות: דרוש אלגוריתם לזיהוי טבע האדם
לפני שלושה שבועות בלבד נהנתה גוגל ואיתה כל תעשיית הרכב ששוקדת על פיתוח מכונית אוטונומית מרוח גבית אדירה: רשות הבטיחות בכבישים המהירים בארצות הברית קבעה בצורה תקדימית שהמערכות האוטונומיות של הרכב של גוגל נחשבות ל'נהג' לכל עניין, כך שבתנאים מסויימים אלו יוכלו להתנייד ללא נהג אנושי בתוכן. מדובר היה בבשורות טובות במיוחד לאלפבית שמפעילה כבר 23 מכוניות אוטונומיות שמשייטות להן ברחובות מאונטן וויו ודטרויט. חשוב גם לזכור שבמשך יותר מ-6 שנים של פעילות, עם יותר מ-2.2 מיליון קילומטר במצטבר, המכוניות השונות היו מעורבות ב-17 תאונות קלות בלבד, שאף אחת מהן לא היתה באשמתה.
עם זאת נדמה שהדרך בפני גוגל ארוכה. מערכות ה-LiDAR (רדאר הלייזר), המפות המפורטות, ה-GPS והמצלמות עושים עבודה נפלאה בהתחמקות ממכשולים והרי המכונית זיהתה את שק החול. [u:e17c338f]אולם, המשימה הגדולה ביותר היא לפתח אלגוריתם שינבא את ההתנהגות האנושית, שהיא הרבה פחות צפויה ורציונלית, וזה כבר הרבה יותר מורכב[/u:e17c338f].פורסם במקור בפורום CODE613 ב04/09/2017 15:12 (+03:00)
-
אתה מכיר את זה. שאתה הולך מול מישהו. ואתם הולכים להיפגש אתה לוקח ימינה וגם הוא לוקח לימינה שלך אחרי זה אתה לוקח שמאלה וגם הוא לוקח לשם. לא בגלל שהוא עושה את זה בכוונה בגלל שהוא מנסה להתחמק מהמפגש. וגם אתה באותו תזמון. אבל תמיד יש את המנצח.
ולפעמים יכול להיות התנגשות.
בן אדם זה לא ערובה לחוסר טעויות. ההפך אני מצפה מהמכונית לא להתנהג כמו בן אדם. אלא להתנהג כמו מכונה.
אם היא רואה שהיא צריכה לעקוף מכשול כל עוד ויש עצמים שנכנסים למרחב נהיגה שלה היא פשוט עוצרת.
והיא יכולה לחשב את זה בדיוק רב הרבה יותר מבן אדם. מי מבינניו יכול לחשב האם הוא יכול לחצות את הכביש לפני שהמכונית תגיע אליו לפי אומדן. המכונית יכולה לעשות את זה במדויק הרבה יותר טוב מבן אדם.
לדעתי המכונית הזאת צריכה לנהוג כמו מכונה לא כמו בן אדם שתופס זכות קדימה בכוח רק ככה היא תצליח.אני מסכים שאירועים מתוקשרים יכולים להזיק למכונית. אבל אם זה יהיה ברמת בטיחות דומה או גבוהה מבן אדם. אני לא חושב שזה בעיה.
בעייני כל הדיון הזה מזכיר את העגלונים שהיו בטוחים שמכונית לא תהיה בגלל כל מגרעותיה.פורסם במקור בפורום CODE613 ב04/09/2017 19:28 (+03:00)
-
אהבתי את השורה האחרונה, אתה צודק שבתכלס יהיה מכונית אוטונומית להמונים, אבל גם ארכיטקט צודק בנושא האמון.
אם נחזור לנושא המקורי שלשמו התכנסנו שהוא ה"אמון" במכונית, הרי שכולנו(?) מסכימים שלא ניתן לתת אמון מלא במכונית וברדאר, תמיד יכולות להיות הפתעות.
יהיה מכונית אוטונומית מלאה? יהיה! זה רק עניין של זמן ואומץ של החברות והנוסעים. יהיו תאונות מחרידות? בוודאי שיהיו! רק שהאמון יהיה כלפי החברה המייצרת שהיא עשתה את מירב יכולותיה למנוע תקלות, ולא כלפי המחשב שמוטבע במכונית.נ.ב. כל הנושא של "בינה מלאכותית" נשגב מבינתי, הרי אין ואין ואין דבר כזה שמחשב חושב עצמאית, אלא רק על פי מה שהנחו אותו מראש, אף אחד לא חושב שפתאום המכונית האוטונומית תעצור ליד חנות פיצה כי אולי אחד מהנוסעים רעב. נכון? (אא"כ תכנתו אותה לחשוב על הנוסעים, ואז זו כבר לא בינה אלא תכנות מסורתי)
אז איפה הבינה המדוברת? תכנתו אותה לנסוע ולהימנע מבעיות, אז זה מה שהיא עושה. לקרוא לזה בינה??? זה בדיוק כמו שmat בנה את trynetfry שמנסה לפרוץ החוצה דרך כל פורט אפשרי ומפעיל את פיירפוקס. להגיד שהתוכנה גאונית? אולי מי שייצר אותה גאון.
קראתי במגזין זמן שIBM בנו מחשב עוצמתי [ווטסון] ותכנתו אותו לענות על שאלות טריוויה, מול שני השפיצים של ארה"ב לענייני טריוויה התמודד המחשב וניצח! להגיד שהמחשב יותר חכם ממני וממך? קשקוש! יש לו מעבד שיותר גדול מהבית שלי, והוא עושה עשרות גיגולים בו זמנית, אם אני יבקש ממנו בדיחה חדשה הוא יידע להמציא? לא!! הכי הרבה הוא יחפש באבן-שושן את המשמעות של "בדיחה" והוא יחפש בגוגל אתר של בדיחות.פורסם במקור בפורום CODE613 ב04/09/2017 20:22 (+03:00)
-
לכאורה רכב אוטונומי בדרגה 5 לא יהיה מבוסס על למידה עמוקה אלא על אלגוריתמים סטנדרטיים מאוד מאוד משוכללים, הוא יכול להיעזר בלמידת מכונה על מנת לקבל "ייעוץ" אבל עדיין ההחלטה תהיה של אלגוריתם סטנדרטי.
ולגבי סוגית הביטחון, לאחר שיצרניות הרכב יעשו אלפי טסטים, כשזה ישוחרר יהיו מספיק לקוחות נלהבים לנסות את הטכנולוגיה. ברגע שזה יוכח בעולם האמיתי כמשהו שפשוט עובד, אנשים ישתמשו בזה ללא חשש, אני (בניגוד לארכיטקט כנראה) לא מעניין אותי מי בנה את הגשר ומי בדק אותו אלא אם כן אני הראשון שהולך עליו, אם הלכו עליו אלפים לפני אני ילך ללא חשש.
אנשים כבר היום כשהטכנולוגיה בחיתוליה כבר צופים בסרטים בזמן הנהיגה למרות כל הצפצופים להחזיר ידיים להגה וכו' וכמובן נהרגים, וזה לא מה שמונע מאנשים להמשיך להשתמש בזה.
https://www.theguardian.com/technology/2016/jul/01/tesla-driver-killed-autopilot-self-driving-car-harry-potterפורסם במקור בפורום CODE613 ב12/09/2017 11:31 (+03:00)
-
אני (בניגוד לארכיטקט כנראה) לא מעניין אותי מי בנה את הגשר ומי בדק אותו אלא אם כן אני הראשון שהולך עליו, אם הלכו עליו אלפים לפני אני ילך ללא חשש
כלומר אתה בגישה של "איתמחי קמיעא" ואילו אני מעדיף את ה"איתמחי גברא" (שבת סא:), אז בבינה מלאכותית יש לך רק איתמחי קמיעא (התוכנה עצמה) ואין שם שום גברא, זה מעניין מאוד כי יש הרבה משותף בין בינה מלאכותית לבין קמיע עם לחשים, בשניהם אף אחד לא יודע איך זה עובד :lol: :lol: :lol:
פורסם במקור בפורום CODE613 ב15/09/2017 11:42 (+03:00)
-
בן אדם זה לא ערובה לחוסר טעויות. ההפך אני מצפה מהמכונית לא להתנהג כמו בן אדם. אלא להתנהג כמו מכונה.
אם היא רואה שהיא צריכה לעקוף מכשול כל עוד ויש עצמים שנכנסים למרחב נהיגה שלה היא פשוט עוצרת.(יש פה איסור על הקפצת דברים ישנים? אם כן תפסיקו כאן..)
מכונית אוטונומית שלא תאפשר מצב נהיגה רגיל או שליטה מסוימת, כזו שמתנהגת כמו מכונה ולא כמו בן אדם, ייקח אותה איש לסיבוב בשטחי הארץ, יאמר לה את היעד, היא כמובן תחשב את הדרך לבד. יגיע מיועדנו לאזור שאינו מספיק ידידותי, שם יישב לו בן דוד בפאתי הדרך, וכשתבוא המכונית לטווח ראייתו, יעמוד באמצע הכביש. המכונית תעצור. נכון? עכשיו הוא יקרא לחבריו מהכפר..
בנוגע למצלמות עומק - מדובר על חיישנים ולא על מצלמה, ואם בכל אופן מדובר על מצלמה - תחשבו על זה שכדי להוציא רכב כזה מכלל שימוש מספיק מסטיק שיש לו מספיק זמן להתייבש, או ספריי שחרחר שיצטרך גירוד עם אביזרים שמיועדים לשיפוץ תפילין.פורסם במקור בפורום CODE613 ב19/09/2017 07:45 (+03:00)
-
רק מניח את זה כאן
טכנולוגיה שפותחה בישראל מאפשרת למחשבים ללמוד באופן עצמאי על העולם סביבם ללא עזרת אדם, וללמד מחשבים אחרים את התובנות שהשיגה. לא מדובר במדע בדיוני אלא במדעי המוח. קורטיקה הישראלית פרצה למוח חי בניסוי בטכניון והעתיקה את פעילות הנוירונים במוח לתוכנה.
הטכנולוגיה החדישה נקראת "בינה מלאכותית אוטונומית" ומאפשרת למחשבים ללמוד ללא השגחת בני אדם, בניגוד לבינה מלאכותית רגילה הפועלת על בסיס מידע שאדם הזין לתוכנה. הפריצה למוח שיקפה למתכנתים כיצד המוח עובד עם מידע חזותי, כדי שיעניקו גם למחשבים את היכולת להבין את העולם על בסיס מידע חזותי באופן בלתי מוגבל, כפי שאנו בני האדם עושים מלידה בעזרת מוחנו.
למידה ללא פיקוח באופן בלתי מוגבל
לדברי יגאל רייחלגאוז, מנכ"ל קורטיקה ומייסד שותף, "אפשר להשוות את פעילות התוכנה ליילודים המתבוננים בסביבה ומתחילים להבין מושגים מהעולם. כך הטכנולוגיה שלנו יכולה לעבוד עם נתונים שבלתי מובנים למחשב והוא לא הוכן לקלוט אותם או להתייחס אליהם. בדיוק כמו במוחו של ילד הנחשף לדברים חדשים ביותר ולומד אותם תוך כדי תנועה".
"איסוף המידע מאפשר לתוכנה לבנות עם הזמן יכולת הבנה מורכבת לעולם סביבה, כך המערכת נהנית מלמידה ללא פיקוח באופן בלתי מוגבל בדומה לתהליך המתרחש אצל בני האדם באופן אוטומטי וטבעי".
לדברי קרינה אודינייב, סמנכ"ל קורטיקה ומייסדת שותפה, "שילוב הטכנולוגיה ברכבים מאפשר להם ללמוד נהיגה לבד תוך כדי תנועה כפי שאדם לומד את הכביש. כך שבנוסף לזיהוי אובייקטים הניצבים מול הרכב, המערכת מזהה את התנהגותם".
"נניח אם כדור קפץ לכביש המערכת יודעת שלא מדובר בכדור בלבד, סביר שיגיח אחריו אדם ויש להתכונן לבלימה. כפי שאנשים צוברים ניסיון של היכרות עם הכביש תוך כדי נהיגה".
"מאחר והתוכנה לומדת לבדה על התנהלות הסביבה בזמן אמת היא לא צריכה להמתין לעדכון תוכנה תקופתי כדי לשפר את יכולותיה. טכנולוגיה זו נחוצה לעשרות השנים בהן העולם יעבור מנהיגה ידנית לאוטונומיות מלאה ומחשבים יצטרכו להתמודד עם אנשים שמבצעים פעולות לא צפויות על הכביש".
קורטיקה הוקמה בשנת 2007 על ידי אודינייב, רייחלגאוז ופרופ' יהושע זאבי. עד כה גייסה החברה יותר מ-69 מיליון דולר מעוזיה גליל, סמסונג (Samsung ), לי קה-שינג, האיש העשיר באסיה, ענק החיפוש הסיני Qihoo 360, מייל.רו (Mail.Ru) ומשקיעים נוספים. בחברה מועסקים 100 עובדים במשרדים בתל אביב, ביג'יינג, ניו יורק וחיפה.
מ כאן
פורסם במקור בפורום CODE613 ב06/11/2017 12:02 (+02:00)
-
הבעיה של כל אתרי הטכנולוגיה שהם נכתבים ע"י כותבי תוכן ועיתונאים. והללו כידוע הם מוכשרים בכתיבה, אבל יוצאי דופן באי הבנה שלהם בנושא עליהם הם כותבים.
"קורטיקה הישראלית פרצה למוח חי בניסוי בטכניון והעתיקה את פעילות הנוירונים במוח לתוכנה."
"פרצה למח חי" ?! למה לא להסביר, כי זה נורא מובן מאליו? ואז מה היא ראתה, איך חושבים? יאהוו זה פנטסטי. היא העתיקה את הדרך הזו למודלים ממוחשבים או לסרטוני וידאו? סיפור מהסרטים.הבעיה השניה שזה בכלל לא עיתונאים כתבו את הכתבה אלא אנשי השיווק של קורטיקה.
פורסם במקור בפורום CODE613 ב06/11/2017 12:22 (+02:00)
-
דוד כל מילה בסלע.
אגב הבולשיט הזה קשור לחלום של אבי תורת החינוך המודרני ימח שמו שטבע את התפלץ הלשוני "הפרא האציל".
רק מעניין אותי האם יש ניסיון מדעי כלשהו בנוגע ילד שגדל ללא כל השגחת והכוונת מבוגרים ממנו, כולנו גדלנו על סיפורי "נער הזאבים" וכדומה.פורסם במקור בפורום CODE613 ב06/11/2017 13:20 (+02:00)
-
אגב הבולשיט הזה קשור לחלום של אבי תורת החינוך המודרני ימח שמו שטבע את התפלץ הלשוני "הפרא האציל".
רק מעניין אותי האם יש ניסיון מדעי כלשהו בנוגע ילד שגדל ללא כל השגחת והכוונת מבוגרים ממנו, כולנו גדלנו על סיפורי "נער הזאבים" וכדומה.אני גם חשבתי שהם התכוונו שהם הבינו איך תינוק לומד והעתיקו זאת, וכבר כתבתי על זה אש וגופרית אבל ערכתי את הודעתי אחרי קריאה שניה כי הבנתי שזה מובא רק כדוגמה של איסוף פרטים, במובן של ידע סטטיסטי בלבד (כל פעם שיש צלצול מגיעה אח"כ ארוחה, כלפעם שיש כדור מופיע אחריו ילד, מניסיון של? שתי התאונות האחרונות?! :)).
למעשה בהתעמקות בדוגמת הכדור שמגיע אחריו הילד לא מדובר אפי' בבינה מלאכותית אוטונומית אלא באיסוף מידע ושימוש בו בדיוק כפי שהונחו מראש ללא כל התפתחות באופי ובאיכות ההיסק אלא רק בנתונים. אבל ההנחיה מראש היא חכמה שהיא מצליחה לקחת בחשבון נתונים שלא באו לעולם.פורסם במקור בפורום CODE613 ב06/11/2017 14:19 (+02:00)
-
https://www.geektime.co.il/optibus-raises-12m/
פורסם במקור בפורום CODE613 ב08/11/2017 11:49 (+02:00)